Má hodnotu půl milionu. Ale roste na špatném místě

PŘEROV – Před šedesáti lety se uchytilo v centru Přerova semínko javoru mléče. Dnes jedenadvacet metrů vysoký strom překáží zídce přiléhajícího sousedního pozemku. Jeho majitel chtěl nechat dřevinu pokácet.

O osudu stromu rozhodovali úředníci přerovského magistrátu. Náletová dřevina má dnes podle odhadu dendrologa hodnotu půl milionu korun. Jeho stále rostoucí kmen tlačí na zídku sousedního pozemku, na kterém má vzniknout parkoviště. Podnětem k jednání mezi úředníky přerovského magistrátu a majitelem pozemku o osudu stromu byla obava, aby se zídka nezřítila.

Zídka bude muset ustoupit stromu

Úředníci rozhodli, že se kácet nebude a v případě zhoršení situace, bude muset zídka ustoupit stromu. S tím nakonec souhlasil i majitel sousedního pozemku. „Pokud se statika cihlové zdi naruší, bude část ubourána a na náklady města, po dohodě se statikem, založena jiným způsobem,“ řekl vedoucí stavebního úřadu a životního prostředí přerovského magistrátu Pavel Juliš s tím, že pro ulehčení stromu se provede redukční ořez koruny.

Javor měl na kahánku už v roce 2017, kdy lidem z přilehlého domu vadil jeho stín a padající listí. Dokonce komise životního prostředí souhlasila s jeho skácením. Odborný posudek, který označil dřevinu za esteticky hodnotnou jej zachránil.

Stejně jako v jiných městech je i v Přerově kácení stromů velké téma. Radnice proto před dvěma lety zprovoznila na svém webu rubriku pro všechny požadavky na kácení, včetně snímků stromů. Občané mají možnost se ke každé dřevině vyjádřit do deseti dnů od zveřejnění, a třeba i obhájit její život.  Za celou dobu ale nebyla od Přerovanů zaznamenána ani jedna reakce.