Vymění starý babybox za modernější

PŘEROV – Zachránil tři nechtěné děti. Po deseti letech služby však už přerovský babybox nevyhovuje současným technickým požadavkům. O výměnu požádal zakladatel sítě schránek v České republice Ludvík Hess. Nový babybox dnes osobně představí ve 12 hodin v přerovské nemocnici. Při prezentaci bude odloženo živé miminko.

„Babybox byl v přerovské nemocnici zprovozněn v roce 2010 a tehdy na jeho pořízení přispělo město Přerov částkou 25 tisíc korun. Za dobu svého provozu do něj byly uloženy tři děti – dvě dívky a jeden chlapec. Využit byl v letech 2013, 2015 a 2018,“ konstatoval náměstek přerovského primátora Petr Kouba. Přerovští radní schválili na pořízení nového babyboxu patnáct tisíc korun. Příspěvek musí posvětit ještě zastupitelstvo.

Nový babybox stojí kolem 300 tisíc korun, proto Ludvík Hess hledá regionální dárce, kteří by jej finančně podpořili. Schránka je vyrobena z nerezového plechu, má automaticky otevíratelná dvířka a klimatizaci. Je vybavena rovněž náhradním zdrojem energie a signalizací, která je napojena na nepřetržitou službu a mobilní telefony.