Pacienti se musí obrnit trpělivostí. S jarem nastoupili i stavaři

OLOMOUC – Se stavebním ruchem musí počítat pacienti i návštěvníci Fakultní nemocnice v Olomouci. S nástupem jara zahájily rozsáhlé práce hned na několika místech. Nejvíce však v části nemocničního areálu mezi ulicemi I. P. Pavlova a Brněnská.

Zde se budují už od ledna dvě nová parkoviště s celkovou kapacitou 129 míst. Na začátku března se začalo s výstavbou nového ambulantním pavilonu Hemato-onkologické kliniky za více než 130 milionů korun. Rekonstrukce se nyní dočká i zákrokový sál Ortopedické kliniky.

Při výstavbě zohlednili pohyb pacienta

Budoucí pavilon Hemato-onkologické kliniky, jehož výstavba patří letos k největším investicích FN Olomouc, začne v brzké době vyrůstat jako přístavba budovy Kliniky chorob kožních a pohlavních, v jejímž přízemí se již nyní nachází nedávno vybudovaný moderní komplex hematologických laboratoří kliniky.

„Nová ambulance je klíčem k rozvoji celé hematologie a hemato-onkologie v Olomouci a také nutnou reakcí na revoluční vývoj našeho oboru. Jedinečnost celého projektu tkví z hlediska funkčnosti v tom, že jsme simulovali pohyb pacienta od jeho příjezdu do areálu, vstupu na ambulanci, řešení odběrů a vyšetření lékařem až pobyt na stacionáři, podání terapie, transfuze a tak dále. Vše má být tedy z hlediska logistiky velmi plynulé a pro pacienta co nejméně zatěžující,“ říká přednosta Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc profesor Tomáš Papajík.

Součástí nového pavilonu bude devět vyšetřoven, pět odběrových míst, výkonová místnost, moderně řešené čekárny s dostatečnou kapacitou a odpovídajícím sociálním zázemím včetně přebalovacího pultu, dělený stacionář se třemi oddíly, edukační místnost pro pacienty, rodinné příslušníky a lékaře a posluchárna.

Lepší dostupnost pro imobilní

„Ve stávající ambulanci máme jen pět vyšetřoven s jednou malou a špatně dostupnou čekárnou a čtyři odběrová místa v nevyhovující místnosti. Výhodou nové budovy bude také její dobrá dopravní dostupnost především pro sanitní vozy s možností vyložení imobilního pacienta u výtahu v oblasti krytého parkoviště a rovněž blízkost parkovacích míst pro nemocné a jejich rodinné příslušníky,“ doplňuje profesor Papajík.