Festival amatérského divadla zná vítěze. Víme, kdo uspěl!

PRACHATICE – Čtrnáctidenní maraton divadelních představení má za sebou publikum prachatického divadla. Včerejším večerem totiž skončil Festival amatérského divadla Štít a Štítek 2019. Večer patřil slavnostnímu vyhlášení vítězů a také poslednímu nesoutěžnímu představení místního divadelního sdružení DUTAM Holubí mambo. Zajímá vás, kdo si odnesl ceny pro vítěze?

Porota rozhodovala o ocenění za nejlepší inscenaci Štítu 2019, ceně za ženský herecký výkon, ceně za mužský herecký výkon a samostatně i o nejlepším představení pro dětské publikum na Štítku 2019. Rozhodovací pravomoc měli i diváci, a tak byla udělena i cena diváka.

V kategorii dětských představení si cenu pro vítěze odnesl Divadelní spolek Žernováček se svým představením Lotrando a Zubejda. Jednalo se o hudební pohádku, která vznikla na motivy stejnojmenné filmové předlohy.

Vítězným představením, které si zvolili sami diváci, se stala hudební komedie O 14 dní dříve aneb Svoboda nadvakrát Divadla Pod čarou z Písku. Ta dala publiku s nadhledem nahlédnout na události kolem vzniku Československa.

Cena za ženský herecký výkon byla udělena Janě Kolářové z Divadelního klubu Jirásek z České Lípy. Ocenění za nejlepší mužský herecký výkon putoval do stejného divadelního souboru, a sice Pavlovi Landovskému. Oba ztvárnili roli v Legendě o lesích a lidech podle předlohy Františka Zborníka. Jednalo se o ságu z norských hor začátku 19. století.

A jaké představení nejlépe ohodnotila porota? Ta se shodla s diváckým vkusem, takže toto ocenění putovalo opět do Písku za divadelní představení O 14 dní dříve aneb Svoboda nadvakrát Divadla Pod čarou.

František Zborník: O 14 dní dříve aneb Svoboda nadvakrát – Divadlo Pod čarou Písek (zdroj program představení)

Festival v číslech
Pokud bychom se měli na festival podívat v číslech, vypadalo by to následovně. Během čtrnácti dnů se zde vystřídalo celkem 9 souborů s 10 představeními a festivalové publikum čítalo na 1 500 diváků. Jednotlivá představení hodnotila 3 členná porota a rozdáno bylo 5 ocenění.

Zdroj úvodní fotografie FB KIS Prachatice