O víkendu řádil vichr a pršelo, moc velké zlepšení zatím nečekejte

PLZEŇSKÝ KRAJ – Silné poryvy větru intenzivně zaměstnávaly hasiče, kteří museli napravovat důsledky jeho řádění. Bohužel, přinesly i znatelné ochlazení a lilo jako z konve. Jaké počasí se dá dle meteorologů očekávat dál?

Pondělí:
Bude převážně oblačno až skoro zataženo, místy sněhové přeháňky, na horách občasné sněžení. Odpoledne a večer mají být srážky četnější a ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty dosáhnou hodnoty 2 až 5 °C, na horách -3 až 0 °C. Zpočátku bude foukat vítr rychlostí do sedmdesáti kilometrů za hodinu, na horách až do devadesáti kilometrů za hodinu. Odpoledne bude postupně slábnout. Na horách hrozí tvorba sněhových jazyků. Rozptylové podmínky budou dobré.

Úterý:
Má být oblačno a místy občasné sněžení. Během dne se očekává částečné ubývání oblačnosti, místy až na polojasno. Později odpoledne a večer bude opět přibývat oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na +1 až -2 °C, ojediněle se může tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty budou 4 až 7 °C. Vát bude mírný západní vítr, který bude večer zesilovat s nárazy později kolem pětapadesáti kilometrů za hodinu.

Středa:
Bude oblačno až skoro zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh nad sedm set metrů smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se očekávají +3 až 0 °C, nejvyšší denní vystoupají na 6 až 9 °C. Vát bude vítr místy s nárazy rychlostí kolem pětapadesáti kilometrů za hodinu, na horách dosáhne až devadesát kilometrů za hodinu.

Do konce týdne meteorologové předpovídají oblačno až zataženo, srážky, ve vyšších polohách smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 0 °C, nejvyšší denní lze očekávat v neděli. Mohly by přesáhnout hranici 10  °C. Nejvyšší rychlost větru se odhaduje až na sedmdesát kilometrů za hodinu. Na slunný jarní víkend si tak s největší pravděpodobností budeme muset ještě počkat.

Infografika: Bohdan Štěrba