Odhalte, co se ukrývá uvnitř našeho mozku!

Chcete trénovat paměť, správně se soustředit při cvičení nebo se efektivně zbavit stresu. Zkuste hlavolamy, kvízy i optické klamy, které připravila Pevnost poznání v Olomouci v rámci Týdne mozku. Ve dnech 16. a 17. března se návštěvníci interaktivního programu dozvědí, jak porozumět řeči neuronů a co se skrývá uvnitř našeho mozku.

Pro všechny zvídavé návštěvníky budou k dispozici interaktivní hry,  s jejichž si osvěží mysl. Těšit se mohou na Pentomimo nebo karetní hru Set, u které si procvičí postřeh a schopnost rychlého uvažování. „K dispozici budou také dřevěné hlavolamy a optické klamy, které se zdají být na první pohled něčím jiným, než ve skutečnosti jsou. Návštěvníci si vyzkoušejí nové exponáty: logický hlavolam s kolíky a kreslení podle zrcadla,“ řekla koordinátorka sekce Rozum v hrsti Jitka Doležalová.

Nazpaměť 30 nebo 100 000 cifer Ludolfova čísla? Kdo to zvládne?

Tvůrci programu připomenou i slavné Ludolfovo číslo pí. Jedná se o fascinující číslo, které se doslova točí kolem lidstva po tisíciletí. Někteří jedinci lámou rekordy v učení se jeho cifer nazpaměť. „Bez jeho znalosti bychom nedokázali roztočit kola automobilů ani vyprojektovat oblouk mostu,“ doplnila Doležalová. V laboratoři budou připraveny zábavné pokusy, které zaručeně všem zamotají hlavu.

Děti, které milují experimenty, budou tvarovat kuličky z vody, měnit vodu na víno nebo zkoumat látky, jež střídají barvu jako chameleon. Nebudou chybět ani chemické šifry na procvičení mozkových závitů. Ve vědecké výtvarce se zase bude vyrábět originální mozek z papíru.

Tematický program Pevnosti poznání se přidává k celosvětové kampani na zvýšení povědomí veřejnosti o úspěších a přínosech výzkumu mozku (Brain Awareness Week). Kromě programu v expozicích bude muzeum vědy prezentovat svoje aktivity také v prostorách Akademie věd České republiky v Praze, která se do kampaně zapojuje akcí s názvem Týden mozku.