Zařídí nová vyhláška noční klid v problémových lokalitách?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Jihočeskou metropoli čekají v nejbližších měsících změny v pohostinství. Ty se budou týkat omezení provozní doby zejména non-stopů a nočních barů. Obyvatelům, kteří se s rušením nočního klidu pravidelně potýkají, se tak jednoznačně uleví. Jedná se o celoplošné omezení? Nebo se bude týkat jen některých lokalit.

České Budějovice chystají novou vyhlášku, která bude regulovat provozní dobu pohostinských zařízení. Bude se však jednat pouze o problémové lokality. Na svém včerejším jednání tak rada města odsouhlasila základní rámec k přípravě této vyhlášky.

„Především je nutné uvést, že se v žádném případě nejedná o celoplošnou regulaci, drtivé většiny zařízení se to vůbec nedotkne. Jedná se pouze o regulaci v některých lokalitách. Konkrétní ulice či pouze jejich úseky vymezí město připravovanou vyhláškou, vycházet budeme z poznatků městské a případně republikové policie. Jednoduše řečeno se jedná o místa, kde dlouhodobě a opakovaně dochází k rušení nočního klidu, nepořádku, rvačkám a vandalismu,“ uvedl po jednání rady města 1. náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB).

Vyhláška je tedy zatím pouze v přípravném procesu. Radní nyní budou pracovat na její finální podobě, protože je nutné vymezit její územní působnost a určující časová omezení pro provoz současných non-stop a nočních podniků v těchto lokalitách. Tento návrh bude předán zastupitelstvu k projednání a schválení. „Stane se tak v nejbližších měsících,“ uvedl k tomu Thoma s tím, že účinnost vyhlášky bude pravidelně vyhodnocována a její působnost případně upravována.