Nedávno zrekonstruovaná silnice u Boříkovic je zvlněná a bude se znovu opravovat

ÚSTÍ NAD ORLICÍ, KRÁLICKO – Téměř šestikilometrový úsek silnice vedoucí přes Dolní Boříkovice do Červené Vody byl zrekonstruován loni za 50 milionů korun. Při přejímacím řízení však byla zjištěna vada spočívající v nerovnosti povrchu vozovky na několika úsecích o celkové délce cca 1,2 kilometru. Pardubický kraj již uplatnil reklamaci u dodavatele stavby. Do konce března bude stanoven přesný rozsah oprav.

Modernizace silnice III. třídy 04314 od křižovatky se silnicí I/43 přes Dolní Boříkovice do Červené Vody po okružní křižovatku se silnicí I/11 byla spolufinancována z rozpočtu Evropské unie. Celý projekt vyšel o 17 milionů levněji, než bylo původně projektováno. Vítězná firma, která zakázku realizovala, byla vybrána nejen díky nejnižší nabídnuté ceně, ale také kvůli nejkratšímu termínu dokončení stavby, tj. 230 dní. Pokud se ale musí silnice hned po dokončení opravit, je otázkou, zda nejnižší cena a nejvyšší rychlost stavby je také zárukou kvality.

„Zvlnění mohlo být způsobeno poruchou na finišeru nebo nízkou teplotou živičné směsi při pokládce vrchní vrstvy vozovky,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Uplatnili jsme proto reklamaci u zhotovitele stavby, avšak vzhledem ke klimatickým podmínkám na konci roku jsme se dohodli, že vada bude odstraněna do konce května letošního roku. Přesný rozsah oprav a způsob provedení bude zpřesněn do konce března. Rozhodně se nespokojíme s nekvalitně provedeným dílem. Silnice má sloužit další roky v oblasti, která je klimaticky velmi náročná. Proto nám záleží na kvalitě a precizním provedení,“ dodal hejtman Martin Netolický.

V rámci modernizace silnice bylo provedeno zesílení vozovky o tři až pět centimetrů. „Na celý šestikilometrový úsek jsme nechali položit nové krytové vrstvy vozovky, čímž se jednoznačně zlepší kvalita celé komunikace a prodlouží se tak i její životnost. Samozřejmě je nutné, aby byl kryt položen správně, což bude v rámci reklamace vyřešeno,“ sdělil náměstek hejtmana Michal Kortyš.