Návštěva světového dědictví se turistům patrně prodraží

ČESKÝ KRUMLOV – Český Krumlov, který je zařazen v Seznamu světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, přichází od letošní letní sezóny s novinkou pro zájezdové autobusy. Ta se patrně většině provozovatelům těchto zájezdů líbit nebude, zato město a především jeho obyvatelé by z ní mohli profitovat.

Opatření je již schváleno a platit by mělo začít od 1. června 2019. V tento den tak vstoupí v platnost připravované zpoplatnění vjezdu zájezdových autobusů do Českého Krumlova. Regulace počtu krátkodobých návštěvníků a zvýšení příjmů města jsou hlavním účelem opatření zpoplatnit turistické autobusy. Každoročně jich totiž do tohoto města zavítá přibližně okolo šestnácti tisíc. Každý autobus pro skupinovou turistiku tak od června zaplatí za jeden vjezd na terminál, takzvaný bus stop, 625 korun (25 EUR). Celkem tedy cestovní agentura musí počítat s částkou 1 250 korun (50 EUR).

Vjezd na terminál je potřeba si dopředu zarezervovat. Rezervační systém bude spuštěn v květnu a dopravci si budou moci využití terminálu rezervovat na tři měsíce dopředu. „Naším cílem je, aby 90 procent autobusů přijíždějících do Českého Krumlova již mělo online rezervaci. Je to pro dopravce komfortní způsob zajištění času a místa pro výstup a nástup cestujících. Zároveň s rezervací získají 50 procentní slevu na našem parkovišti pro autobusy,“ uvádí Petr Troják, ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu, městské společnosti, která zajišťuje provoz bus stopu. Pokud autobus přijede bez rezervace, zaplatí vyšší poplatek – přičemž se jedná o částku 750 korun (30 EUR). Doba, kterou autobusy mohou na terminálu strávit, je stanovena na maximálně 20 minut. Poté musí odjet na některé z parkovišť.

Aktuálně se terminály nachází na dvou místech, která jsou vzdálena od centra zhruba 10 minut chůze. První z nich je na Chvalšinské ulici, zde bude třeba instalovat již pouze automatický závorový systém a nově bude umístěn na parkovišti Jelení zahrada 2. V roce 2022 pak plánuje Českokrumlovský rozvojový fond vybudovat úplně nový moderní terminál v lokalitě za řekou Polečnicí. Celkové náklady na vybudování dvou nástupních a výstupních míst dosáhnou zhruba 5 milionů korun, předpokládaná tržba z bus stopů by mohla podle propočtů činit okolo 8 milionů korun. „Z této částky ještě půjdou do městské pokladny tři miliony korun prostřednictvím zvýšeného nájemného za pronájem plochy bus stopu,“ uvedl místostarosta Josef Hermann.

V současné době platí zákaz zastavení zájezdových autobusů mimo terminál a také zákaz parkování mimo vyhrazená parkoviště pro autobusy. „Intenzivně připravujeme ve spolupráci s městským úřadem a městskou policií systém, který zabrání obcházení pravidel organizace zájezdových autobusů,“ dodává Petr Troják.