Desetinásobně nadhodnocovali ceny. Dotační podvod se škodou 300 miliónů korun!

STŘEDNÍ ČECHY – V síti Národní centrály proti organizovanému zločinu uvízli podezřelí z velkého dotační podvodu. Kriminalisté ve spolupráci s Finančním úřadem pro Středočeský kraj rozjeli v uplynulých dnech rozsáhlou operaci s krycím názvem AURELIUS. Výsledkem je obžaloba čtyř lidí a tří právnických osob. Předpokládaná škoda se odhaduje na 300 milionů korun.

Zkreslovali údaje

Již v průběhu roku 2017 začali policisté s podezřením na několikanásobné nadhodnocování skutečných nákladů prověřovat nákupy strojního vybavení. Ukázalo se, že žadatel o dotace měl vědomě a ve spolupráci se spřátelenými společnostmi předkládat hrubě zkreslené doklady o strojním vybavení. Částky byly oproti skutečným pořizovacím cenám až desetinásobně nadhodnocené.

Zabavené nemovitosti a hotovost

Policisté provedli 14 domovních prohlídek a prohlídek dalších prostor. Jako výnos z trestné činnosti bylo zajištěno několik nemovitostí v hodnotě zhruba 35 milionů korun a dále finanční prostředky na účtech i v hotovosti v celkové hodnotě 22 milionů korun. Trestní stíhání fyzických osob je vedeno na svobodě. Všem obviněným hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let.