Novoměstská nemocnice začala spolupracovat s místními studentkami

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Studentky oboru ošetřovatelka Střední odborné školy Nové Město na Moravě od nového roku získávají zkušenosti a praxi na odděleních dlouhodobě nemocných v novoměstské nemocnici. Do konce roku se bude u pacientů střídat devět dívek. Některé by mohly v nemocnici zůstat.

„Pro nemocnici přináší tato spolupráce významnou pomoc. Studentky se rychle učí, dobře a rychle se orientují, bez větších potíží dokáží plnit úkoly, které jim náš personál svěří. Ze školy přichází opravdu dobře připravené,“ pochvaluje si náměstkyně ošetřovatelské péče nemocnice Bohdana Marečková s tím, že po ukončení studií by mohly některé v nemocnici najít práci.

„Praxe na oddělení dlouhodobě nemocných naše studentky připraví do ostatních zařízení, která poskytují sociální služby. V nemocnici se naučí a vyzkouší opravdu celé spektrum péče, kterou budou k výkonu povolání ošetřovatelky potřebovat. Navíc moci vykonávat praxi tady v Novém Městě, v místě školy, je opravdu velká výhoda,“ doplňuje učitelka odborného výcviku Iva Kondýsková.

„Mně se tady moc líbí, jsou tady na nás moc hodní, vše nám ukážou, vysvětlí. A když vejdeme na pokoj, tak se pacienti úplně rozzáří, že vidí nové tváře. Dokážu si představit, že bych tady po dokončení školy pracovala,“ říká studentka 2. ročníku Stella Hejtmánková.
Její slova doplňuje spolužačka Kamila Kačmárová. „Pacienti si s námi popovídají, taky nás chválí, že jsme šikovné. Pomáháme se vším. S ranní hygienou, krmíme, přebalujeme, polohujeme. Opravdu se tady naučíme hodně. Je to jiné než u nás ve škole,“ dodává Kamila.

Obor ošetřovatelka nabízí vzdělání v oblasti, jakou je péče o nemocné, o seniory, o fyzicky a psychicky oslabené spoluobčany. Ošetřovatelství je velmi náročný obor ve všech směrech. Snad proto je stále tak velký nedostatek zájemců o studium. Přičemž práce po ukončení studia je téměř jistá.

Foto: Nemocnice Nové Město na Moravě