Díky mezinárodní spolupráci byl pachatel dopaden, unikátní je doba: po sedmi letech

BŘECLAV – Skoro neuvěřitelné odhalení přišlo po sedmi letech, nutno podotknout, že právě díky mezinárodní spolupráci evropských policistů. Případ, který se snažili břeclavští policisté objasnit se odehrál 30. března 2012. Žena přijela vlakem do Zaječí a chtěla nasednout na parkovišti do svého auta. Odtud byla násilně vytažena neznámým pachatelem a brutálně napadena, musela být hospitalizována v brněnské nemocnici.

I přes to, že vyšetřování začalo okamžitě a bylo zahájeno vyšetření, nebyl pachatel nalezen. Vše naznačovalo k tomu, že pachatel s vozidlem překročil hranice České republiky. Půl roku po přepadení bylo vozidlo nalezeno odstavené ve Francii. O pět let později informovala rakouská policie českou, že se po jejich území pohyboval muž, který se tam dopustil majetkové trestné činnosti a vzorek jeho DNA je totožný s tím, který se podařilo zajistit při ohledání místa činu v Zaječí.

I když se rakouským policistům podařilo ustanovit totožnost hledaného muže, ani oni nedisponovali s informacemi, kde by se mohl podezřelý muž nacházet. Na základě nashromážděných poznatků byl vydán Evropský zatýkací rozkaz a pátrání po muži bylo zaneseno do mezinárodní databáze. Dne 12. března 2019 jsme obdrželi informaci z Francie, že se kolegům podařilo hledaného dopadnout a zadržet na jejich území. A pak již následoval rychlý sled událostí.

Muž byl letecky z Francie transportován na pražské letiště, odkud putoval přímo do Břeclavi. Vyšetřovatel provedl nezbytné procesní úkony a zahájil trestní stíhání. Čtyřicetiletého cizince pocházejícího z Rumunska obvinil ze zločinu loupeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku. Soudce rozhodl o vzetí obviněného do vazby, a tak muž v doprovodu eskorty putoval za bránu vazební věznice.

Je obdivuhodné, že po sedmi letech se podařilo případ s mezinárodním prvkem dotáhnout až k vazebnímu stíhání.