Auto na Českolipsku srazilo vlka

ČESKOLIPSKO – Každoročně na našich silnicích pod koly aut zahynou stovky tisíc kusů zvířat, ale srážka s vlkem je skutečně nevšední havárie.

Nehoda se stala včera ráno v půl sedmé na silnici druhé třídy mezi obcemi Kuřivody a Dolní Krupá. „Řidič s vozidlem Škoda Octavia jel ve směru od Kuřivod, kde mu v lesním úseku z levé strany bezprostředně do jízdní dráhy vběhl vlk. Řidič již neměl pro krátkou vzdálenost střetu se zvířetem možnost zabránit,“ uvedla policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová.

Vlk byl nárazem auta na místě usmrcen. Jednalo se o mladou vlčici. Přivolaní policisté u řidiče vozidla vyloučili alkohol provedenou dechovou zkouškou s negativním výsledkem a po provedených úkonech nehodu dle zákona odložili. Mrtvé zvíře předali pracovníkům Vlastivědného muzea v České Lípě. Muzeum si vlčici ponechá jako exponát do sbírky, vystavit ji chce do půl roku.

Je to první vlk, který se v takto zachovalém stavu dostal do muzea, tudíž bude sloužit k uložení do sbírky jako dokladový exemplář o návratu vlků do oblasti Českolipska. Budou se provádět i genetické testy ke zjištění, odkud vlčice pochází.
Vlci se u nás obvykle pohybují v pohraničních horách, jediná vnitrozemská smečka už pátým rokem obývá chráněnou krajinnou oblast v Máchově kraji v okolí Ralska. Rozmnožují se tu od roku 2014, loni vyvedli minimálně pět mláďat.