Stavba dalšího z úseků dálnice D3 byla zahájena

JIŽNÍ ČECHY – Stavba dálnice D3 přináší od začátku své realizace problémy. V současné době snad ale situace vypadá zase o něco lépe a tak řidičům přece jen svitla naděje, že cesta z jihu do hlavní metropole by pro ně mohla v nejbližších letech být pohodlnější.

V pátek 29. března tak zástupci všech zúčastněných stran poklepali na základní kámen dalšího z úseků D3. Konkrétně se jedná o 12,5 kilometrový úsek mezi Hodějovicemi na Českobudějovicku a Třebonínem na Českokrumlovsku, který bude součástí českobudějovického obchvatu. Akce za 7 miliard korun by měla být dokončena v létě roku 2022, celá dálnice zhruba o čtyři roky později.

Na zmiňovaném úseku bylo potřeba vyřídit celkem čtyřiadvacet stavebních povolení, i to byl tedy pravděpodobně jeden z problémů, které stavbu brzdil. Daný úsek zahrnuje celkem 24 mostů, přičemž nejdelší z nich vedoucí přes údolí Malše měří 780 metrů. Část obchvatu Českých Budějovic Hodějovice – Třebonín chce Ředitelství silnic a dálnic zprovoznit zároveň s druhou, více než 7 kilometrů dlouhou částí mezi Úsilným a Starými Hodějovicemi.

Hejtmanka Ivana Stráská při slavnostním projevu uvedla, že pokud kraj bude moci být při této stavbě nápomocen, učiní tak. „Například ve spolupráci s Českými Budějovicemi pracujeme na tom, aby všechny potřebné přípojky na dálnici ve městě a jeho okolí byly vybudované včas,“ upřesnila Stráská.

Podle jejích slov je výtečné, že stavba v posledních letech nabrala takový obrat. Ten přičítá lepšímu přístupu ministerstva dopravy i Ředitelství silnic a dálnic České republiky. „Možná je to i tím, že se přestali na zmíněném ministerstvu střídat ministři. Jenom od roku 2008, kdy jsem se stala členkou užšího vedení kraje, jsem zažila již 11 ministrů dopravy a devět generálních ředitelů Ředitelství silnic a dálnic. To jenom potvrzuje, že určitá stabilita a možná i určitý a někdy i tvrdý přístup státu je důležitý pro to, abychom takto životně důležité stavby dokázali realizovat,“ míní hejtmanka.

Podrobnosti ke stavbě dálnice D3 jsme vám již přinesli v článku, který najdete zde.