Motorkářská sezona se rozjíždí

LIBERECKÝ KRAJ – S lepším počasím odstartovala motorkářská sezona a s ní také období pravidelných tragických zpráv. Policisté nabádají milovníky jedné stopy k pečlivé přípravě a následně k bezpečné jízdě.

Motorkáři s prvním sluníčkem vytáhli po zimě své stroje a vydali se na první jarní kilometry. Každý motorkář by si měl uvědomit, že patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu. Řidič v autě je proti nárazu chráněný spoustou bezpečnostních prvků a hlavně karoserií, ale člověk na motorce si musí uvědomit, že náraz tělem či hlavou do pevné překážky může být pro něj fatální.

Spousta motorkářů na silnice vyjíždí nepřipravená. Pozornost je třeba věnovat především stavu a nahuštění pneumatik, stavu brzd a osvětlení. V žádném případě nelze podceňovat kvalitní oblečení, obuv a přilbu. Chrání motocyklistu nejen před nepřízní počasí, ale jsou jedinou ochranou v případě kolize či pádu. Proto když se někdo rozhodne investovat nemalé peníze do motorky, neměl by rozhodně šetřit ani na této další kvalitní výbavě. Motocyklista by také měl být pro své okolí dostatečně viditelný. Kromě výrazného oblečení jsou vhodné i reflexní vesty či reflexní šle nebo jiné doplňky z reflexního materiálu.

Motorkáři by měli také počítat s tím, že se na silnicích po zimě vyskytují zbytky posypového materiálu, navíc jsou mnohé silnice po zimě poškozené a na nejméně očekávaných místech na ně mohou čekat výtluky, což může sehrát tragickou roli při nepřiměřené rychlosti, při průjezdu zatáčkou či při intenzivním brzdění. Proto je nejdůležitější vždy přizpůsobit jízdu svým schopnostem, možnostem motocyklu a také aktuálním povětrnostním podmínkám. Je nutné pamatovat na to, že stačí malá chyba a krásná projížďka se změní v tragédii.

Většina nehod je způsobena lidskou chybou jak ze strany motocyklistů, tak i ze strany ostatních účastníků silničního provozu. V případě motorkářů bývá často na vině nepřiměřená rychlost nebo špatný způsob jízdy. Pro ostatní účastníky silničního provozu je řidič na motocyklu mnohdy snadno přehlédnutelný a všimnou si jej, až když už je pozdě, například ve chvíli, kdy jsou motocyklem předjížděni.

V letošním roce od 1. ledna do 1. dubna bylo v celém kraji evidováno celkem 7 dopravních nehod s účastí řidičů motorek, při kterých byl těžce zraněn jeden člověk a 4 vyvázli s lehkým zraněním. Naštěstí při těchto nehodách nepřišel nikdo o život. V loňském roce se stalo v Libereckém kraji celkem 181 dopravních nehod s účastí motorkářů, z toho 6 jich bylo smrtelných. Ve 25 případech utrpěli řidiči motocyklů těžká zranění a ve 117 případech šlo o zranění lehčího charakteru.

I letos je pro řidiče motocyklů připravena řada zajímavých akcí. Jednou z nich je akce zaměřená na bezpečnost řidičů motocyklů „Začněme spolu aneb kolama dolů“, která v Libereckém kraji proběhne ve středu 8. května na autodromu Sosnová u České Lípy. Více informaci i přihlašovací formulář naleznete ZDE.