Děti vybíhaly z hořící školy. A nikde ani jiskřička

KROMĚŘÍŽ – Nejednalo se o žádnou dramatickou událost, alespoň tedy v životě hasičů ne. Trochu pondělního vzrušení ale čekalo na žáčky základní a mateřské školy v obci Vítonice na Kroměřížsku, kterým podle připraveného scénáře začalo „hořet“ v jedné z učeben. Předstíraný požár jim nejen zpestřil den, ale především se tak mohli vyhnout písemkám.

Plánované taktické cvičení zahájila ředitelka školy, která požár ohlásila na tísňové lince 150. V té chvíli začali zaměstnanci školy evakuovat děti do blízkého kulturního domu a na místo se začínali sjíždět hasiči. Kromě profesionální jednotky z Bystřice pod Hostýnem se dostavily i sbory dobrovolných hasičů z Loukova, Vítonice a Bystřice pod Hostýnem. Následně pak simulovali zásah a likvidaci požáru ve školní budově.

„Cílem samotného cvičení bylo seznámit dané jednotky s problematikou zásahu tohoto typu a v této konkrétní budově,“ vysvětluje tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková. „Zdokonalit organizační a řídící činnost velitelů a rozvíjet součinnost jednotek při likvidaci požáru. V neposlední řadě bylo cílem i ověření dojezdových časů zasahující techniky.“

Děti si užily zábavu a nacvičily si požární poplach. S příslibem volnějšího dne by si jistě i příště ochotně vyzkoušely kdejakou hranou katastrofu.