Nehodovost na silnicích v Libereckém kraji meziročně stoupla, nikdo ale naštěstí nezemřel

LIBERECKÝ KRAJ – Za první tři měsíce letošního roku vyšetřovali policisté v Libereckém kraji 1075 dopravních nehod. To představuje sice meziroční nárůst o celých 122 nehod, následky však byly nižší. O život na silnicích v Libereckém kraji nikdo nepřišel, 8 osob bylo těžce zraněno. Došlo k 196 lehkým zraněním.

Nejvíce nehod eviduje za první tři měsíce letošního roku Liberecko. Celkem v tomto okrese došlo k 444 nehodám. Dále Českolipsko, kde došlo k 309 nehodám. Následuje Jablonecko se 177 nehodami a Semilsko se 145 nehodami.

O 80 více nehod v kraji meziročně zavinili řidiči motorových vozidel – celkem 822. Zvěř a domácí zvířata byly označeny za viníky u 206 nehod. Zde policie eviduje nárůst o 23 případů. Řidiči nemotorových vozidel zapříčinili 12 nehod a chodci 9 nehod. V 18 případech byla na vině závada pozemní komunikace. Alkohol či drogy asistovaly u 39 nehod, to je ve srovnání s prvním kvartálem loňského roku méně o 9 případů.

V Libereckém kraji proběhla již v prvních třech měsících řada preventivních aktivit. Tým silniční bezpečnosti, který se věnuje dopravní výchově, navštívil několik desítek škol a školek v kraji. Také proběhly semináře pro středoškoláky. V plánu jsou například kurzy pro motocyklisty, ale také dotované kurzy pro mladé a začínající řidiče, které kraj připravuje ve spolupráci s autodromem v Sosnové.