Magický kruh na našem území

Většina místních pověstí se jen hemží démony, příšerami a také zvláštními bytostmi s vypouklýma očima. I atmosféra v okolí je zvláštní. Jde o kopec Bacín, který je nejvyšším vrcholem Českého krasu. Těsně pod vrcholem se měly po tisíce let odehrávat pohanské rituály, při kterých prý byla obětována nejen zvířata, ale i lidé.

Strašní podzemní démoni?

Místem, kde se odehrávaly dávné obřady, byla plošinka pod podkovovitým skalním útvarem, zde se také nachází umělé jezírko. Za jakým účelem bylo vytvořeno? Takovéto nádržky byly často používány k rituálním úkonům. Kousek od jezírka je pak možno vidět svislou skalní puklinu. Když začala být ve 20. století čištěna, byly zde nalezeny nejprve úlomky zvířecích i lidských kostí smíšené s keramickými střepy. Podrobnějším zkoumáním byly objeveny další zajímavé artefakty. Během několika tisíciletí tu byly ukládány pozůstatky zvířat a také, jak bylo zjištěno podrobným výzkumem, čtyři lidé. Lidské ostatky zde nebyly uloženy současně, ale opět v rozmezí několika tisíciletí – jednalo se o dospělého muže, dvě děti a muže na prahu dospělosti. Měly snad tyto obětiny nasytit a upokojit kruté podzemní bytosti? Skalní pukliny byly tehdy považovány za cesty duchů…

Na démony podzemí ostatně naši předkové pevně věřili. Na podobných místech podle všeho docházelo také k rituálnímu kanibalismu. Podzemí vzbuzovalo v českých dějinách tu bázeň, tu magickou přitažlivost. V podzemí se ještě stále dá vkročit tam, kde dosud nestanula lidská noha a najít třeba poklad či odhalit něco neméně zajímavého.

Duchové či mimozemšťané?

Ještě před časem hovořili lidé z okolí o tom, že se zde zjevují duchové nebo takové bytosti, jejichž popis se nápadně shoduje s popisem, kterým bývají označováni na různých místech světa mimozemšťané. Tyto bytosti měly prý  neduživé tělo a vypoulené velké oči. Jsou to vše jen báchorky, či lidé skutečně viděli něco neobvyklého? Bacín se každopádně nachází v tzv. berounském magickém kruhu, což je obecně kraj pradávných tajemných svatyní. Je pravděpodobné, že poslední pohanské obřady se zde odehrávaly i v raném středověku a ještě v 11. století je česká knížata musela zakazovat. Je na různých hrůzostrašných historkách přece jen něco pravdy? Je možné, aby místo s tak bohatou a tisíciletou historií posvátných a možná i krvavých obřadů, nebylo mysteriózní?