Vyšetření hlasivek nabízí Pardubická nemocnice u příležitosti Světového dne hlasu

PARDUBICE – Klinika otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Pardubické nemocnice nabízí u příležitosti Světového dne hlasu během zítřejšího dne preventivní vyšetření hlasivek.

Trápí vás obtíže s hlasem či hlasivkami? Od 10 do 13 hodin může přijít každý zájemce starší 10 let na vyšetření do foniatrické ambulance ušního, nosního a krčního oddělení (ORL) v přízemí budovy č. 6. ORL klinika Pardubické nemocnice se do celosvětové osvětové akce zapojuje od jejího vzniku a nabízí veřejnosti možnost preventivního vyšetření. Každý, kdo v rámci Světového dne hlasu navštíví foniatrickou ambulanci ORL kliniky Pardubické nemocnice, kromě preventivního vyšetření dostane i cenné rady, jak správně pečovat o hlas, čeho se vyvarovat a čím naopak svým hlasivkám může prospět.

Hlas je klíčový prostředek komunikace. Proto by člověk neměl podceňovat jakékoliv obtíže. Zejména déle trvající chrapot, obtíže s hlasivkami nebo třeba dlouhodobé bolesti v krku jsou varovnými signály, které by člověka měly zavést na vyšetření k odborníkovi. „Při chrapotu či škrábání v krku, které trvají několik týdnů, zvýšené hlasové únavě nebo potížích při polykání je určitě vhodné odborné vyšetření u specialisty, který pak může zahájit patřičnou léčbu. Za těmito signály se totiž může skrývat i vážnější zdravotní problém. Proto je vhodné vyhledat odborné pracoviště co nejdříve. Včas odhalená příčina se poté léčí lépe s menším dopadem na organismus,“ upozornil Jan Vodička, přednosta ORL kliniky Pardubické nemocnice.

„Je důležité nepodceňovat jakékoliv obtíže s hlasem. Je nezbytné o hlas pečovat. Stačí si jen představit, jak by vypadal náš život bez hlasu,“ vysvětluje Jaroslav Praisler, vedoucí foniatr ORL kliniky, a dodává: „Hlavním cílem Světového dne hlasu je zvýšení informovanosti veřejnosti a zlepšení prevence poruch hlasu.“

Tento významný den vznikl v Brazílii, kde byl v roce 1999 vyhlášen Národní den hlasu jako reakce na zvýšený výskyt rakoviny hrtanu u tamního obyvatelstva. Z původně pouze brazilské akce se během několika let stala akce světová. První Světový den hlasu se konal v roce 2003. Česká republika se k oslavám Světového dne hlasu připojila poprvé v roce 2009. Od té doby probíhají preventivní vyšetření i v Pardubické nemocnici.