Policie žádá rodiče, aby zůstali pozorní, ale nešířili paniku a nesdíleli neověřené informace

MĚLNÍK – V posledních dnech se na facebookových stránkách začaly šířit statusy o červeném osobním vozidle, jehož řidič má malé děti lákat do auta. V Kostelci nad Labem mělo dojít hned k několika takovým případům. To se ale nezakládá na pravdě.

Jeden případ v šetření

Policisté v Kostelci prošetřují pouze jeden případ z 10. dubna 2019, kdy v odpoledních hodinách šla čtrnáctiletá dívka ze školy a nedaleko náměstí ji oslovil řidič červeného auta s historkou, že ho posílá její otec, ať ji odveze domů. Dívka odmítla a muž dále nereagoval, nenaléhal a odjel. Podle popisu mělo jít o vozidlo Škoda Felicia červené barvy, nezjištěné registrační značky. Muž byl podle popisu plešatý, vyšší robustní postavy ve věku kolem 30 – 40 let s hnědýma očima. Policisté okamžitě navštívili zdejší základní školu, aby učitelé preventivně připomněli žákům pravidla bezpečného chování.

Případ policisté nepodceňují

Policie ubezpečuje rodiče, že se jedná pouze o tuto jednu událost a více podobných případů nemá nahlášeno. „Případ však nepodceňujeme, kromě policistů obvodního oddělení se na jeho šetření podílí i kriminalisté. Pokud se některé z dětí doma svěřilo rodičům s obdobným zážitkem, žádáme, aby o tom nešířili informace na sociálních sítích a raději neprodleně takovou skutečnost ohlásili na Policii ČR,“ zdůraznila por. Mgr. Markéta Johnová

S podezřením první na policii!

„Považujeme za nutné, upozornit všechny rodiče, zástupce škol i uživatele sociálních sítí, aby zbytečně nešířili informace, které nemají nijak ověřené. Bezhlavým sdílením poplašných příspěvků vzniká zbytečná panika. Děti se bojí chodit do škol, jsou zmatené a na základě toho, co slyšely, přicházejí se smyšlenými legendami. Proto znovu žádáme širokou veřejnost, aby v případě jakéhokoliv podobného podezřelého jednání okamžitě kontaktovali policii a nesvěřovali se mezi sebou primárně na sociálních sítích,“ dodala tisková mluvčí mělnického odboru středočeské policie.