Přesně za měsíc jsou tu volby do Evropského parlamentu

VYSOČINA – I letos se nejen na Vysočině otevřou volební místnosti. Tentokrát budeme vybírat nové poslance do Evropského parlamentu. První možnost hodit svého favorita do volební urny budeme mít v pátek 24. května ve 14.00.

Zatímco v Česku se konají volby tradičně v pátek (do 22. hodin) a v sobotu (od 8.00 do 14.00 hodin), v jiných členských zemích EU probíhají do neděle, takže složení nového europarlamentu budeme znát až v neděli 26. května večer.

V roce 2014, kdy se uskutečnily poslední evropské volby, získalo čtyři posty hnutí ANO, stejně jako koalice TOP 09 a STAN a strana ČSSD. Tři mandáty patří komunistům a KDU-ČSL, v europarlamentu zasedají i dva občanští demokraté a jeden za Stranu svobodných občanů.

Chystáte se? Jak volit?

Do Evropského parlamentu se volí poměrným systémem. U nás se volby podobají sněmovním volbám = strana uspěje v případě, pokud získá více než pět procent všech hlasů. Vybírat můžeme prostřednictvím hlasovacích lístků. Každé politické uskupení má vlastní lístek s registračním číslem a jmény kandidátů. Lístky bychom měli obdržet do poštovních schránek nejpozději tři dny před začátkem voleb.
Přidělení křesel v europarlamentu se odráží od počtu obyvatel konkrétní země. Česko zastupuje 21 poslanců.

Jedním ze současných poslanců (za KDU-ČSL) je Tomáš Zdechovský, rodák z Vysočiny. Pochází z obce nedaleko Ledče nad Sázavou. Je členem Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) a Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE). Kromě toho působí v Delegaci pro vztahy s Čínou a v Rozpočtovém výboru (BUDG), kde je náhradníkem. Zabývá se především problematikou migrace a otázkami spojenými s bezpečností v EU, jako je boj proti terorismu.