Voňavý festival zaplaví tuny tvarůžků

OLOMOUC – Zapomeňte tento víkend na zeleninu, maso nebo koláče. Všude budou tuny tvarůžků, protože se chystá čtvrtý ročník Tvarůžkového festivalu. Na počest této typické hanácké speciality ožije centrum města Olomouce v sobotu 27. a neděli 28. dubna. Pro návštěvníky jsou připraveny více než čtyři tuny tvarůžků.

„Olomoucký tvarůžkový festival bude letos zase o něco bohatší. Kromě tradičního jarmarku a prodeje tvarůžkových a jiných regionálních specialit nabídne bohatší kulturní program. Zapojí se i rekordní počet restaurací a bister,“ sdělila náměstkyně primátora Olomouce pro oblast cestovního ruchu Markéta Záleská.

Návštěvníci festivalu ochutnají tvarůžky na nejrůznější způsob. Kuchaři je budou nabízet v teplé i studené úpravě a chybět nebudou ani takové speciality jako tvarůžkové dezerty. Znalci vědí, že k tvarůžkům patří pivo, a právě to uvaří na festival v hanáckých minipivovarech.

Kromě gastronomie je připraven zajímavý doprovodný program včetně vystoupení hanáckých folklorních souborů. Hlavní program poběží na Horním náměstí, kde vystoupí Backwards Beatles, Blues Power, Hudební institut, Bára Basiková s kapelou nebo cimbálová muzika Strážničan. Chybět nebude ani kuchařská show z pořadu Masterchef Česko 2019 nebo cooking show s Yvettou Blanarovičovou.

Na Dolním náměstí jsou připraveny akce a vystoupení převážně pro rodiny s dětmi. „Bude tam vystoupení Majdy z Kouzelné školky, žongléř Yufi, účastník soutěže Česko-Slovensko má talent, Cirkus trochu jinak a další. Taktéž proběhne první ročník soutěže pro děti Tvarůžky Chef,“ prozradila program vedoucí odboru cestovního ruchu Karin Vykydalová.

Tvarůžkový festival, který se v Olomouci konal poprvé v roce 2016, je jednou z vůbec nejnavštěvovanějších akcí v Olomouci. „Má věhlas nejen v rámci České republiky, ale také na Slovensku, v Polsku, Rakousku, Německu ale i ve Velké Británii,“ vyzdvihla náměstkyně Záleská. V roce 2018 přilákal na šestnáct tisíc návštěvníků.  Více na www.tvaruzkovyfestival.olomouc.eu.