Řidič kamionu kličkoval po D5, nebyl opilý, byla to mrtvice. Tragédii odvrátila lidská pozornost

BEROUNSKO – Projíždějící řidič na dálnici D5 si kousek za Berounem 24. dubna 2019 všiml podezřele jedoucího kamiónu, nelenil a zavolal na tísňovou linku. Tím kamioňákovi zachránil život a odvrátil možnou tragédii na dálnici, kde v té době panoval silný provoz.

Dálniční hlídka

Hned po oznámení na místo vyrazila hlídka Dálničního oddělení Rudná. Když kamion předjížděli, viděli, že nezvykle předkloněný řidič za volantem své vozidlo stěží ovládá. Začali ho zastavovat a navedli na nejbližší sjezd z dálnice. Když 59letý řidič cizí státní příslušnosti zastavil, policisté si hned všimli jeho zarudlých oči, nepřítomného výrazu a známek nestandardního chování. Nejprve je napadlo, zda není pod vlivem alkoholu nebo drog. Vyzvali ho proto, aby ke kontrole vystoupil z kabiny kamionu. Ten se přitom skácel k zemi a zkolaboval.

Chlapi na svém místě

Policejní hlídka okamžitě zahájila resuscitací pomoci přístroje AED, který však elektrický výboj na obnovu oběhu nedoporučil. Policisté proto až do příjezdu přivolaných záchranářů prováděli srdeční masáž. V nemocnici v Hořovicích bylo následně zjištěno, že řidič prodělal mozkovou příhodu. Díky reakci projíždějícího řidiče, jeho oznámení na 158 a včasnému zásahu dálničních policistů se podařilo odvrátit možnou tragédii, ke které by došlo, kdyby řidič zkolaboval přímo za volantem kamionu. Následky mohly být skutečně tragické, neboť v době této události byl na dálnici D5 velmi siný provoz.