Vysvoboďte mě od těch lidí! aneb tragický osud nešťastné ženy

Zjevování bílé paní patří mezi typické příklady rodových pověstí, označovaných jako praesagia mortis, předsmrtná znamení. Vždy, když měl umřít příslušník rodu, byl znamením předem varován. Právě Perchta z Rožmberka, která žila v 15. století, je známá jako přízrak, který se v takových chvílích zjevoval. Jeden z jejích portrétů prý zase označuje cestu k pokladu. A není divu, že se podle pověsti stala přízrakem – za života byla velmi nešťastnou ženou. Díky dopisům, které kolovaly v rodině, se o jejím životě můžeme dozvědět věci, které měly zůstat utajeny.

Manželství? Obchod!

Byla dcerou Oldřicha z Rožmberka a dětství měla až do svatby celkem idylické. Budoucího manžela Jana z Lichtenštejna viděla poprvé na svatbě. A od svatby se její život zcela změnil. V horší a nejhorší. Jan, který si ji vzal pro peníze, zuřil. Oldřich z Rožmberka mu totiž slíbené věno posílal jen v malých splátkách. Navíc – jak už to tak bývá, někdy si dva lidé prostě nesednou. Bohužel tomu tak bylo i v případě Perchty a Lichtenštejna. Už na svatbě prý zbledla tak, že byla podle pověstí bledší než na obraze, který nechal její otec namalovat při jejích námluvách.

Nešťastnou okolností byl i vztah se tchyní, která bydlela s manžely na sídle v Mikulově, a to i se svými dvěma dcerami. Janova matka Hedvika Perchtu také nesnášela. Jan zatím proklínal všechny, kteří mu sňatek doporučili. Perchtinou útěchou byla tak jen malá dceruška a přítelkyně Šiermaryn, kterou si dovezla s sebou z Krumlova. A také to, že mohla psát své rodině již zmíněné dopisy.

Jedla hůř než služebné

Perchta v té době spíše živořila než žila, neměla téměř co jíst a trápila se tím, že ani dceři ani novorozenému chlapečkovi se příliš jídla nedostávalo, protože Jana zřejmě vlastní děti příliš nezajímaly. Ona i Šiermaryn doslova prosily příbuzné o pomoc. Potom přišla další krutá rána – synek zemřel a posléze manžel vyhnal i Šiermaryn. Perchta dělala všechno, aby se s Janem usmířila, ale on se při rozhovoru s ní vždy jen rozčílil. Netrvalo dlouho a Perchta začala podezírat tchyni, že se ji pokouší otrávit. Kdo ví, možná šlo již jen o paranoiu? Celá věc se donesla dokonce až ke králi. Ten Jana napomenul a nařídil, aby se choval ke své manželce lépe, což Lichtenštejna samozřejmě ještě více rozzuřilo a hodlal dát děti do opatrování své matce.

Nakonec ale musel ustoupit a Perchta dostala vlastní světnici a také jako ochranu zemana Špána, který tehdy sloužil u jejího bratra – že by tedy na pokusu o vraždu něco bylo? Jan pobýval většinu času ve Vídni a Perchtě se alespoň trochu ulevilo.

Bílou paní se však nestala jen pro svůj nešťastný osud. Roku 1473 zemřel její manžel a říká se, že ji na smrtelné posteli prosil o odpuštění. Perchta však odmítla.

Přízrak bílé paní

Po Perchtině smrti se začaly šířit zvěsti, že na Českém Krumlově a dalších hradech pánů z Růže straší coby bílá paní. Říkalo se to i o jiných členkách rodu, ale Perchta z Rožmberka patří u nás zřejmě k nejznámějším. Její tragický osud zůstal zvěčněn a stala se svým způsobem nesmrtelnou…alespoň v pověstech.