Jak si šéfkuchař poradí s piráty? Přijďte na festival, uvidíte!

BLUDOV – Vaření s šéfkuchařem Milanem Macháčkem, pirátské hry i večerní letní kino čeká na návštěvníky Dětského gastrofestivalu v Pradědově dětském muzeu v Bludově na Šumpersku. Tentokrát se dětský areál promění v pirátskou palubu. Jedinečná gastronomická akce pro malé gurmány v České republice se koná ve dnech od 17. do 19. května.

Ve srovnání s food festivaly pro dospělé je rozdíl především v koncepci. Dospělí obvykle ochutnávají a odpočívají, zatímco děti se zapojují. Proto pro ně organizátoři připravili mnoho dílniček. Děti si tak budou muse poradit s  připravoou pirátských pokrmů jako sushi, rybí burgery, mořské plody, na nejmenší kuchtíky čeká marcipánové tvoření, příprava jednohubek a dalších dobrot.

Kromě jídla si ale malí návštěvníci vyrobí i vlastní trička a pirátské šátky. „Samozřejmě se piráti již mohou připravit na plavbu doma. Očekáváme, že všichni dorazí nejméně v námořnickém tričku a s papouškem na rameni,“ usmívá se zakladatelka muzea Tereza Nikodýmová Schreiberová.

Na své si přijdou i dospělí, kteří se těší na dobré jídlo. Akce se letos zúčastní šéfkuchař Milan Macháček, člen reprezentačního týmu Czech Chefs, který bude s dětmi vařit. Návštěvníci tak mohou ochutnat mořské speciality z grilu i regionální kuchyně.

Děti čeká víkend nejen v kuchyni. Mohou se těšit na spoustu zábavy, hry a soutěže v pirátském duchu, mimo jiné také drhnutí paluby, chůze po prkně, chytání chobotnic nebo malování ryb. Mohou vyzkoušet dětského kadeřníka nebo si nechat pomalovat obličej.

Pořadatelé připravili i kostýmy, takže se během gastrofestivalu promění v piráty nebo pohádkové bytosti. „Ani letos nebude chybět promítání v letním kině. Návštěvníci uvidí film Mary Poppins,“ doplnila za organizátory Markéta Ficnarová.

Vstupenky jsou k mání už nyní v Pradědově dětském muzeu v Bludově, budou k dispozici také přímo na místě.