Českobudějovické náměstí dozná změn. Jaké budou?

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Českobudějovické náměstí je jedním z největších čtvercových náměstí v České republice i střední Evropě. V současné době se jedná o tom, jak by mělo vypadat v následujících letech. Jednou z možných variant je výsadba zelených stromů po obvodu náměstí. Ta má však své příznivce, ale také odpůrce. Jaký je váš názor na budoucí vzhled českobudějovického rynku?

Včerejší jednání komisí rady města přineslo nějaké vize, avšak ty čekají na další rozpracování i analýzu. „Co člověk, to názor a tady si tento fakt můžeme jen potvrdit. Uvažuje se o pěších zónách v ulicích Kanovnická a poté v Krajinské, akcentuje se preference pěších a cyklistů, snížení parkovacích míst, rozšíření předzahrádek, návrat zeleně, aby se náměstí a jeho okolí stalo přívětivým a hlavně vyhledávaným místem pro místní i turisty. Ještě tady bylo řečeno, že stromy by neměly bránit pohledům na Samsonovu kašnu a další dominanty,“ uvedl během jednání náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Nápad vsadit po obvodu náměstí zelené stromy v prokořenitelných „klecích“ je představa reálná, avšak ne všemi akceptovatelná. Přitom už v roce 1885 s touto myšlenkou přišel městský zahradník pan Sobíšek, který deset let přesvědčoval radní, až k tomu nakonec došlo. Město by se tak vlastně tímto odkazem vrátilo zpátky do minulosti.

Jednání tedy neukázalo žádnou úplně konkrétní podobu, avšak členové komisí se na jedné z projednávaných záležitostí přece jen shodli. „Všichni se shodujeme na jedné zásadní věci, což je budoucí zklidnění dopravy na náměstí,“ dodal náměstek Tomáš Bouzek.