Děti, přijďte na pohádky do kina na kolejích. Dětský filmový festival zahajuje i skončí v Mikulově

MIKULOV – Zlínský 59. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež zahajuje jízdou Kinematovlaku v Mikulově. Až do 30. května v něm budou promítány dětské pohádky ve dvanácti nádražních stanicích.

Akce je součástí 59. ročníku Zlín Film Festivalu a je společným projektem festivalu a Českých drah. „Start Kinematovlaku je tradičním symbolem pro veřejnost, že se Zlín Film Festival nezadržitelně blíží,“ přibližuje výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová a dodává, že po čase  svou jízdu Kinematovlak nezačíná ve Zlíně, ale v Mikulově. „Zde také festival začátkem června ukončíme Mikulovskými ozvěnami Zlín Film Festivalu,“ doplnila Záhorová.

Z Mikulova poputuje vlak dále do Znojma, rakouského Retzu, dále pokračuje do středních Čech. Na Moravě se vlak zastaví v Olomouci, Přerově, Kroměříži a svoji cestu ukončí pohádkový vlak právě ve Zlíně v době konání filmového festivalu. V každém z uvedených měst Kinematovlak promítá na hlavních vlakových nádražích vždy od devíti hodin ráno. Dopolední projekce po třiceti minutách jsou určeny dětem z mateřských škol a prvních stupňů základních škol. Odpoledne jsou věnována všem zájemcům o filmovou kulturu. Děti se mohou těšit na spoustu známých večerníčků z produkce České televize a dalších známých pohádek. Kromě hlavní součásti vlaku, Kinovozu upraveného do podoby kinosálu, nechybí ani herna zvaná Vláček Hráček a Historický vagon, ve kterém návštěvníci uvidí, jak to kdysi na železnici vypadalo. Nahlédnout mohou také do historie měst, kterými Kinematovlak projíždí.

Podrobný program projekcí najdete na zastávkách Kinematovlaku nebo na www.zlinfest.cz.