Policie si posvítí na motorkáře, loni jich na silnicích Vysočiny zemřelo pět

VYSOČINA – Počasí moc nepřeje, a tak motorkářská sezóna začíná jen velmi pozvolna. Přesto policisté z Vysočiny vyšetřovali v dubnu celkem 15 nehod s motorkáři. A bilance? Jeden při nehodě zemřel, dva se těžce zranili, deset jich utrpělo lehká zranění a jen dva vyvázli bez škrábnutí. Policisté hlásí, po celou letní sezónu se budeme na chování motorkářů zaměřovat.

Motorkáři patří k nejzranitelnějším účastníkům silničního provozu a případný střet s autem nebo s pevnou překážkou končí ve většině případů úmrtím nebo těžkým zraněním. „Nejzákladnější podmínkou bezpečné jízdy na motocyklu je používání prvků pasivní bezpečnosti. Důležitá je přilba, vhodné oblečení s reflexními prvky, pevná obuv a vhodné rukavice. Ale ani kvalitní výbava není zárukou bezpečného návratu, zejména pokud nezkušený motocyklista příliš riskuje a pokud nepřizpůsobí rychlost své jízdy stavu pozemní komunikace, hustotě provozu a počasí,“ upozorňuje krajská policejní mluvčí Dana Čírtková a přidává statistiky loňského roku.
Policisté z Vysočiny vyšetřovali 133 nehod s účastí motorkáře. Z toho v 85 případech nehodu zavinil právě řidič jednostopého stroje. Zemřelo pět motorkářů, 15 se jich zranilo těžce a bezmála stovka utrpěla lehké zranění. V pěti případech mohl za selhání alkohol.

„Riziko dopravní nehody se na jaře zvyšuje, pokud na vozovce ještě zůstal písek nebo štěrk po zimním posypu nebo po zimní údržbě komunikace,“ upozorňuje dále Dana Čírtková s tím, že je důležité, aby řidiči motocyklů jezdili s rozumem a nikdy nepřeceňovali své síly, což platí pro všechny, speciálně pro začínající motorkáře s minimem zkušeností.

„Na chování motorkářů na silnicích se budeme zaměřovat v rámci dohledu nad silničním provozem v průběhu celého letošního roku. Přesto musíme říci, že postihovat všechny jejich přestupky je nad naše síly,“ dodává vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina Jan Kostečka s tím, že nejčastějším zjištěným přestupkem v případě řidičů motocyklů bývá překročení nejvyšší povolené rychlosti. Policisté proto připravují na nadcházející období dopravně bezpečnostní akce, které budou zaměřeny speciálně na kontroly řidičů motocyklů.