Už jste viděli model pračlověka v životní velikosti? Nově bude k prohlédnutí v Hrdličkově muzeu v Humpolci

HUMPOLEC – Kompletní obnova antropologické expozice v humpoleckém Muzeu dr. Aleše Hrdličky se blíží ke svému cíli. Novinky budete moci spatřit v rámci Muzejní noci, v pátek 31. května.

Nová antropologická expozice našla místo v prostorách muzejní budovy na Horním náměstí, kde byly po třicet let vystaveny původní exponáty. „Ty už byly opravdu silně zastaralé, a to i po odborné stránce. Proto byla změna na čase,“ uvedla vedoucí humpoleckého muzea Dagmar Kluchová.
A na co se tedy můžete při návštěvě těšit? „Vycházíme z rozdělení na oddíly, kterými budou genetika, evoluce, variabilita člověka, anatomie člověka, antropologie jako věda, paleopatologie, život Aleše Hrdličky a indiánská vesnička,“ zmínila Dagmar Kluchová. Uvidíte nové modely a další exponáty a také se dozvíte mnohem více informací než dříve. Cizojazyčné informace budou obsahovat tři digitální infokiosky rozmístěné v prostorách expozice. Hlavním cílem expozice je šířit povědomí o anatomii člověka, antropologii a o odkazu Aleše Hrdličky.

Velkým lákadlem mezi novými exponáty bude socha pravěkého člověka v životní velikosti včetně modelu jeho kostry. Foto: město Humpolec.

Velkým lákadlem mezi novými exponáty bude socha pravěkého člověka v životní velikosti včetně modelu jeho kostry. „V rámci naší republiky se jedná o unikátní model. Vytvořil ho sochař Ondřej Bílek ve spolupráci s antropoložkou Evou Vaníčkovou. Ráda bych upozornila i na modely lidského ucha a srdce v nadživotní velikosti,“ vypíchla Dagmar Kluchová nejatraktivnější exponáty. Tím ale nabídka nové expozice zdaleka nekončí. „O tom, jak se věda posunula o velký kus dopředu, budou svědčit i různorodé odlitky. Vedle toho chystáme ukázku přístrojů, které antropologie využívá. Návštěvníci si některé z nich budou moci vyzkoušet na vlastní kůži,“ poodhalila další novinky vedoucí muzea.

Realizace nové antropologické expozice vyšla celkem na 6,15 milionu korun. Město Humpolec jakožto zřizovatel Městského kulturního a informačního střediska, pod které spadá i muzeum, přispělo částkou přes pět milionů sto tisíc korun, Kraj Vysočina poskytl 200 tisíc korun a další náklady pokryl grant z Ministerstva kultury ve výši 350 tisíc korun.

Rok 2019 je mimo jiné rokem 150. výročí narození Aleše Hrdličky. Kromě otevření obnovené antropologické expozice v humpoleckém muzeu chystá město Humpolec i další akce připomínající slavného rodáka. Tou hlavní bude zářijový VI. Mezinárodní antropologický kongres, který město hostí a pořádá ve spolupráci s Českou společností antropologickou. „Muzeum pro širokou veřejnost zorganizuje také procházku po stopách Hrdličkových, kterou povede archivář pelhřimovského archivu Pavel Holub. Zájemci se mohou těšit na informace o osobnosti dr. Aleše Hrdličky a jeho rodiny z historicko-sociálního hlediska,“ prozradila Dagmar Kluchová a dodala, že chystají i tematickou výstavu. Hrdličkovo výročí doprovází také upomínkové předměty jako kapesní kalendářík na rok 2019, turistická známka nebo pamětní mince, kterou vydala Česká národní banka.