S návštěvnickým pasem můžete lépe poznat krásy nejen Šumavy

PLZEŇSKÝ KRAJ – Chráněná území oplývají atraktivitou přírodních krás, a tak není divu, že stále větší masy turistů jeví zájem o návštěvy těchto jedinečných míst. K tomu, abyste si odtud odnesli ve svých dojmech co nejvíce zážitků a cenných informací, vám nyní může pomoci návštěvnický pas.

Ten vás provede po šestnácti chráněných územích včetně těch na Šumavě a můžete získat i něco navíc. Návštěvnický pas pro chráněné krajinné oblasti a národní parky byl vytvořen podle osvědčeného amerického vzoru. Pokud tedy návštěvník získá pět razítek, čeká na něj malá odměna. Ten, komu se podaří navštívit všechny NP a CHKO, může očekávat velkou odměnu či překvapení.

Zdroj: npsumava.cz

František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, vysvětluje: „Chceme lidem ukázat, že péče o přírodu je velmi rozmanitá. Některá území potřebují, aby je člověk ponechal tak, jak jsou, a mohl pozorovat, jak si příroda poradí. Jiná vyžadují péči. Třeba bez pravidelného kosení by z luk zmizely orchideje či motýli. To všechno se dozvědí v návštěvnických střediscích národních parků či Domech přírody v chráněných krajinných oblastech. Doufáme, že nově vydaný návštěvnický pas bude tou správnou motivací k jejich návštěvě.“ Domy přírody a návštěvnická střediska národních parků nenabízejí pro veřejnost a školy jen expozice a výchovné programy, ale i prezentace regionálních produktů a tradičních řemesel, tematické přednášky, výstavy, projekce či tvůrčí dílny.

Návštěvnický pas si zájemci mohou vyzvednout v informačních centrech ve všech našich čtyřech národních parcích a ve 12 chráněných krajinných oblastech po celém Česku. V těchto střediscích také dostanete do Vašeho pasu razítko.

Návštěvnický pas pro chráněné krajinné oblasti a národní parky lze získat:
Dům přírody Blaníku v Kondraci, Dům přírody Českého lesa v Klenčí pod Čerchovem, Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova, Dům přírody Litovelského Pomoraví v Horce nad Moravou, Dům přírody Moravského krasu ve Skalním mlýně, Dům přírody Poodří v Bartošovicích, Dům přírody Slavkovského lesa na Kladské, Dům přírody Třeboňska v Třeboni, Informační středisko CHKO Beskydy – Dolní Lomná, Informační středisko CHKO Bílé Karpaty – Veselí nad Moravou, Informační středisko CHKO Blanský les – Holubov, Informační středisko CHKO Český ráj – Bukovina u zámku Hrubá Skála, Informační středisko CHKO Křivoklátsko – Křivoklát, Informační středisko CHKO Litovelské Pomoraví – Šargoun u Litovle, Informační středisko CHKO Moravský kras – Macocha, informační centra Správy Krkonošského národního parku, návštěvnické středisko a informační střediska Správy NP České Švýcarsko, návštěvnické středisko Správy NP Podyjí v Čížově, návštěvnická centra a informační střediska Správy NP a CHKO Šumava.