Dejte pozor na silné bouřky a povodně

BLANSKO – Český hydrometeorologický ústav vydal pro severní okresy Jihomoravského kraje výstražné informace od úterý do středečního poledne. Je vyhlášen nízký stupeň nebezpečí bouřek a vysoký stupeň nebezpečí povodní v oblasti Boskovic, Blanska, Tišnova a Kuřimi. Pravděpodobnost výskytu je větší než 50 procent.

Déšť se bude střídat s bouřkami, lokálně naprší kolem 30 mm, výjimečně může celkový úhrn v bouřkách a dešti dosáhnout kolem 50 mm. Během večera bude bouřková činnost ustávat a déšť slábnout.

Přívalový déšť může zatopit níže položená místa, sklepy apod. Nárazy větru by mohly způsobit lámání větví stromů, možné škody na majetku a elektrickém vedení. Vzniknou nebezpečné podmínky pro chodce a pro řízení motorových vozidel. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu padajícími a poletujícími předměty a zásahu bleskem. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně. Vývoj a postup bouřek lze sledovat na výstupech z meteorologických radarů zobrazených na internetu ČHMÚ www.chmi.cz nebo v aplikaci chytrého telefonu, tabletu, apod.

Ve středu může vlivem očekávaných intenzivních srážek docházet na tocích k dosažení 2. stupně povodňové aktivity. Očekávány jsou vzestupy hladin řek, voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Hrozí možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. V případě průtoků vody přes komunikace vznikne riziko aquaplaningu.

Doporučení ke zmírnění následků jevu pro obyvatele: „Doporučuje se sledovat vývoj situace a jeho prognózu na www.chmi.cz nebo v médiích. Uposlechněte pokynů povodňových orgánů, policie a hasičské záchranné služby. Připravte se na možnost vzniku povodně. Vyvarujte se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí. Nevstupujte a nevjíždějte do proudící vody a zatopených míst. Omezte pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů,“ uvedl za ČHMÚ pobočku Brno Miloslav Hradil.