Tato žena zloději práci nesmírně ulehčila. K platebním kartám přiložila jejich PIN!

VSETÍNSKO – Sobotní nákup ve Valašském Meziříčí byl pro třiapadesátiletou ženu z Rožnovska dražší než obvykle. Při návštěvě supermarketu nechala kabelku bez dozoru a dosud neznámý zloděj z ní ukradl peněženku. O to horší je, že spolu s hotovostí, stravenkami, doklady a platebními kartami v ní nosila vypsaný jejich PIN.

Dopolední nákup přitom probíhal jako obvykle. U jednoho z nákupních center si vybrala vozík a pověsila na něj kabelku uzavřenou na zip. Zatímco si vybírala zboží, nedávala docela pozor, a při ukládání jedné z položek si všimla, že je zip na tašce rozepnutý. O zmizelé peněžence neprodleně informovala obsluhu.

„V peněžence měla žena své osobní doklady, platební karty, hotovost a stravenky. Měla tam ale i vypsané PIN ke kartám,“ popsal tiskový mluvčí policie Vladislav Malcharczik. „A této skutečnosti zloděj využil a než stačila karty zablokovat, provedl z různých karet celkem čtyři výběry, dohromady za sedmnáct tisíc korun.“ Celkově jí tak vznikla škoda za více než devatenáct tisíc korun. Po pachateli policie neustále pátrá.

Při nákupu a používání platebních karet by lidé měli dodržovat některá bezpečnostní pravidla. „Pokud nosím platební kartu při sobě, neměl by být u ní její PIN,“ vysvětlil Malcharczik. „Kartu nedávám z rukou a při platbě ji mám stále na očích. Případné odcizení nebo ztrátu ihned hlásím a kartu zablokuji.“