Hučí, bzučí. Přilétl k vám na zahradu roj včel a nevíte, jak se nejlépe zachovat?

V těchto dnech bývají hasiči často voláni k likvidaci včel, vos a sršňů. Je dobré vědět, že vyrojené včelky nejsou útočnou kavalérií, pouze hledají nový domov.

Kam s nimi?

Není příliš mnoho možností. Buď včelám dáte možnost přežít, nebo necháte roj usmrtit. Pokud včely na vaší zahradě nenaleznou místo, kde by se mohly usídlit, samy do jednoho týdne – po nalezení vhodného místa – odletí.

Když se vylíhne v úlu nová matka, stará kolem sebe shromáždí početnou skupinu dělnic a všechny společně vyletí ven. Vytvoří hučící oblak, který přeletí na předem vyhlídnuté místo v blízkosti úlu, nejčastěji na větev, nebo kmínek menšího stromu.  Tam utvoří chomáč s matkou uprostřed a vydrží tak bez ohledu na počasí, v lijáku i vichřici od 2 do 5 dnů. V této době může včelař celý chomáč sklepnout do připravené bedýnky, nebo se dá ustřihnout větev, na které sedí. Nic pro laiky.

Hasiči, či deratizátoři

Hasiči zasahují pouze na veřejných prostranství, hlavně v okolí škol, školek a nemocnic. Pokud se včelí roj usídlí například na zahradě vašeho domu, je na vlastníkovi objektu, aby zajistil jeho likvidaci prostřednictvím deratizační firmy. Pokud má ale dojít k likvidaci roje, musí být včely slétnuté dohromady, pokud jsou rozlítané, není v ničích silách je zlikvidovat.

Zlikvidovat, nebo nechat žít

Většina firem i hasiči včely usmrtí, takže než zvolíte řešení likvidací, zkuste ještě zjistit, zda ve vašem okolí někdo nevlastní včely a roj mu nemohl ulétnout, nebo jsou i včelaři, kteří si zatoulané roje vezmou a včelky nezabijí.  Albert Einstein jednou řekl, že až vymřou včely, lidstvo je přežije o čtyři roky. Bez opylení nebude úroda, zvířata pojdou hlady a lidé s nimi.