Stavba horkovodu zabere celé léto. Řidiče čekají uzavírky

PŘEROV – Výměna parovodní soustavy za horkovod v Přerově probíhá druhým rokem. Letos se stavba přiblíží více centru města. Lidé tak musí počítat s komplikacemi. Omezení čeká chodce i řidiče.

Jde o kompletní rekonstrukci stávající parní soustavy situované na pravém břehu řeky Bečvy, zásobující teplem odběratele v ulicích Svépomoc, Velká Dlážka, Kopaniny a Osmek. Trasa rekonstruovaného rozvodu tepla je situována v ulicích Fügnerova, Mervartova, nábřeží Edvarda Beneše, nábřeží Rudolfa Lukaštíka, Brabansko, Za Mlýnem, Kopaniny a Osmek. Souběžně s touto stavbou bude letos realizována i další část rekonstrukce v ulicích Velké Novosady a Polní, která zasáhne rovněž ulice Cukrovarská, Čapka Drahlovského, Tržní  a také most Legií.

Rekonstrukce na pětikilometrové trase má probíhat po částech  tak, aby se minimalizovaly dopady na život Přerovanů. „Nechtěli jsme, aby realizátor uzavřel pro dopravu celé nábřeží Edvarda Beneše, které bude stavbou nejvíce dotčeno. Proto jsme se s Veolií dohodli, že práce budou rozfázovány tak, aby úplná uzavírka nebyla nutná. Řidiči ale musejí počítat s jednosměrným či kyvadlovým provozem, s krátkodobými uzavírkami částí jízdního pruhu při provádění finálních úprav a s menším počtem míst k parkování,“ konstatoval radní pro dopravu Tomáš Navrátil. Podle něj je navržený harmonogram kompromisem všech zúčastněných stran a byl vytvořen tak, aby byl život ve městě stavbou omezen v co nejmenší míře.

Akce nazvaná „Rekonstrukce parovodu na horkovod“ řeší výměnu podstatné části dožívající parní soustavy centrálního zásobování teplem. Stavba začala v roce 2018 a ukončena má být do tří let.