Na silnicích Vysočiny zemřel letos jeden cyklista

VYSOČINA – Jeden cyklista přišel o život a 26 dalších se při nehodách na silnicích Vysočiny zranilo. Podle aktuálních policejních statistik strážci zákona šetřili 29 nehod s účastí cyklistů.

Cyklisté a jejich bezpečnost jsou stále v hledáčku policistů z Vysočiny. Proto také letos pokračují nejrůznější dopravně bezpečností akce zaměřené na viditelnost a bezpečnost účastníků silničního provoz. „Zapojeni budou dopravní policisté, kteří se budou v rámci kontrol zaměřovat především na cyklisty, zdali dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích. V případě zjištěných přestupků musí všichni účastníci silničního provozu počítat s příslušnými sankcemi,“ prozradil Martin Hron z Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

Tragická nehoda ve Žďáru

Devadesátiletý cyklista zemřel v závěru minulého týdne při nehodě na ulici Jihlavská ve Žďáru nad Sázavou. Jel po silnici ulice Chelčického směrem ke křižovatce silnice II. třídy 353. Nedal přednost nákladnímu autu na hlavní a bohužel skončil pod koly a s těžkým zraněním. Záchranáři ho letecky transportovali do nemocnice, kde těžkým zraněním podlehl. „U řidiče nákladního vozidla provedli policisté dechovou zkoušku s negativním výsledkem, u cyklisty nařídili odběr biologického materiálu,“ doplnil Martin Hron.

Dodržujte pravidla a jezděte bezpečně

Jaké jsou nejčastější chyby? Cyklisté nejsou dostatečně anebo vůbec osvětlení a nepoužívají ani reflexní prvky. Často zapomínají na svoji bezpečnost a vyjíždějí na kole bez řádného vybavení, hlavně bez osvětlení kola. Jsou pak rizikem nejen sami pro sebe, ale především pro ostatní řidiče, kteří cyklistu na silnici spatří na poslední chvíli, kdy už bývá často velice obtížné na vzniklou situaci adekvátně zareagovat. Opakovaně se hlavně časně ráno nebo večer za snížené viditelnosti setkáváme s neosvětlenými cyklisty, kteří zbytečně riskují své zdraví nebo i život.

S výbavou jízdního kola také úzce souvisí vybavení cyklisty. Nesmíme zapomenout, že cyklista mladší 18 let musí za jízdy použít přilbu schváleného typu. Tuto přilbu musí mít za jízdy nasazenou a řádně připevněnou na hlavě. Policisté však cyklistickou přilbu při jízdě na jízdním kole důrazně doporučují všem cyklistům bez ohledu na jejich věk, jelikož většina těžkých zranění při nehodě cyklisty spočívá v úrazu hlavy.

Pozor také na alkohol! Cyklista je totiž řidič nemotorového vozidla, které nesmí řídit pod vlivem. Vystavuje se tak pokutě až do výše 50 tisíc korun!

Statistika dopravní nehodovosti cyklistů na Vysočině od 1. 1. 2019 – 31. 5. 2019

  celkem usmrceno těžce zraněno lehce zraněno
Územní odbor Pelhřimov 4 0 0 4
Územní odbor Havlíčkův Brod 3 0 0 3
Územní odbor Jihlava 6 0 0 4
Územní odbor Třebíč 6 0 0 6
Územní odbor Žďár nad Sázavou 10 1 0 9
Dálniční oddělení Velký Beranov 0 0 0 0
Kraj – celkem 29 1 0 26