Varování! Na Jindřichohradecku se pohybuje puma

JINDŘICHOHRADECKO – Policisté na jihu Čech přišli s varováním. Na Jindřichohradecku se pohybuje puma. Pravděpodobně se jedná o dospělý kus pumy americké. Policie zároveň žádá svědky o informace k možnému pohybu šelmy.

Puma se pohybuje zřejmě v oblasti mezi obcemi Velký Ratmířov a Deštná. „Mohlo by se jednat o dospělý kus pumy americké, která má hnědou barvu, krátkou srst a dlouhý ocas zakončený tmavou srstí. Jelikož se tato šelma přirozeně ve volné přírodě v republice nevyskytuje, mohlo by jít s největší pravděpodobností o zvíře, které uteklo dosud nezjištěnému chovateli,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Riziko představuje i samotný pohyb malých dětí v přírodě.

Policisté varují, aby byli lidé opatrní především při venčení psů nebo pohybu v lesním terénu. „Svědci hovoří i o skutečnosti, že šelma měla být ve volné přírodě pozorována již od dubna letošního roku, tato skutečnost však byla policistům oznámena až nyní,“ konstatoval policejní mluvčí.

Šelma se může chovat nepředvídatelně. Jde o nočního lovce, který bezdůvodně na dospělé osoby neútočí, avšak na místě je i přesto opatrnost. „Policisté potřebují hodnověrné a aktuální informace k výskytu a pohybu této šelmy. Vlastní pozorování, záznamy z fotopastí, kamer na objektech či nalezené otisky tlap… Všechny tyto informace sdělte na linku 158,“ dodal Matzner.