Řeky ve Středočeském kraji budou brzy patřit i turistům

Posílení cestovního ruchu na středočeských vodních tocích. Takový je úkol nového ředitele krajského spolku Středočeské vodní cesty Dušana Sahuly. Funkce se ujal 1. května a během prvního měsíce se mu povedlo nastartovat nové webové stránky a prezentovat spolek na prvních vodáckých akcích. Spolek Středočeské vodní cesty vznikl už v roce 2015, dosud se ale jeho činnost nerozvíjela.

Středočeský kraj | Oživit dosavadní činnost spolku a nastavit novou strategii rozvoje dostal za úkol nový šéf spolku Středočeské vodní toky Dušan Sahula. Někdejší šéf Pražské paroplavební společnosti či manažer ve společnosti Prague Boat má podle krajských radních předpoklady k naplnění stanovených cílů. „Nový ředitel má bohaté zkušenosti z oblasti lodní dopravy a logistiky. Věříme, že je využije v rámci spolku a povede se mu přispět k oživení vodních cest ve středních Čechách,“ uvedl radní Středočeského kraje pro oblast regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu Martin Draxler.

Kraj poskytl na rozjezd finanční injekci

Hned v polovině května přidělil spolku Středočeský kraj finanční částku ve výši 200 tisíc korun. Jedná se o výši členského příspěvku zakládajícího člena spolku. Činnost spolku bude v úzké spolupráci se Středočeskou centrálou cestovního ruchu. „Hlavním úkolem spolku je získávání různých dotací, propagace regionu zaměřená na turistické využívání vodních cest na Labi a Vltavě a podpora spojení vodních cest s nabídkou turistického využití ze strany obcí a měst,“ připomněl radní Martin Draxler.

Do propagace vodní turistiky se nový ředitel pustil okamžitě. Nové webové stránky už spolek prezentoval na festivalu vodní turistky v Hluboké nad Vltavou a má jasnou vizi, jak nalákat turisty na vodní toky v regionu. „Musíte jim poskytnout dostatek informací nejlépe na jednom místě, což je náš web. Snažíme se tam nabídnout ucelené informace pro turisty nejen na ty vodní cesty, ale stanovili jsme si pás kolem řeky Vltavy a Labe v šířce 20 kilometrů,“ popsal ředitel spolku Středočeské vodní cesty Dušan Sahula. Na webu denně přibývají informace o stavu řek, tipy na výlety do okolí nebo na ubytování a stravování. „Čím více turistů se nám podaří do kraje nalákat, tím lépe. Bude to mít druhotný efekt pro jednotlivé aktivity kolem středočeských vodních cest. Prezentaci teď zaměříme také na sociální sítě, které mají obrovský ohlas,“ dodal Dušan Sahula.

Založení spolku Středočeské vodní cesty schválilo Zastupitelstvo Středočeského kraje v prosinci 2015. Spolek se měl podílet na podpoře regionu v oblasti cestovního ruchu a lodní dopravy, tedy provozování přístavišť pro menší a rekreační plavidla na středočeském úseku povodí Labe a Vltavy. Podle nových stanov ale bude činnost spolku pouze podpůrná. „Není v naší kompetenci stavět nebo provozovat kotviště, přístaviště a podobně – můžeme být ale nositeli myšlenek a podporovat firmy a obce které chtějí rozvíjet turistický ruch v oblasti vodních cest,“ doplnil Sahula.

Další informace o turistických možnostech ve Středočeském kraji najdete ZDE a ZDE.