CHKO Jeseníky byla založena před padesáti lety

JESENÍKY – Právě na dnešní datum připadá výročí založení Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. A právě letos uplynulo půl století existence této organizace, která se stará o čtvrtou největší a pátou nejstarší chráněnou krajinnou oblast ze všech šestadvaceti v České republice.

„Již v roce 1904 zde byla knížetem Janem z Lichtenštejna na ploše 172 hektarů horského lesa mezi Vozkou a Keprníkem zřízena první rezervace na Moravě – Lichtenštejnský prales. O něco později,v roce 1946 a 1955, byla zvýšenou ochranou pokryta ta nejcennější místa v Jeseníkách: Velká a Malá kotlina, Petrovy kameny, vrchol Pradědu, Rejvíz, rašeliniště Skřítek a další,“ připomínají ochranáři na svém webu.

V roce 1991 vznikla sloučením šesti státních přírodních rezervací národní přírodní rezervace Praděd, která je svou rozlohou 2031 ha největší NPR v České republice.

Pracovníci CHKO si jsou vědomi, že v současnosti má příroda Jeseníků nelehké období. Podobně jako v podhůří začíná se i všude v horách znatelně projevovat nedostatek vody. „Nejrazantněji se tato skutečnost již projevila v místech, kde bylo vysázeno velké množství smrků  na nevhodných stanovištích,“ dodávají ochranáři.