Vlastníte nemovitost v Otrokovicích? Od příštího roku zaplatíte vyšší daň

OTROKOVICE – Na svém posledním zasedání schválili otrokovičtí zastupitelé obecně závaznou vyhlášku o stanovení koeficientů pro výpočet daně z nemovitých věcí. „Daně a jejich výběr sice patří do působnosti státu, ale obce na základě zmocnění uvedených v zákoně mohou částečně ovlivnit výši daně z nemovitých věcí pro poplatníky, a tedy její celkový výnos pro obec,“ vysvětlila tisková mluvčí města Romana Stehlíková. Majitelé nemovitostí v Otrokovicích tak od příštího roku zaplatí vyšší daň.

Doposud platil pro výpočet daně místní koeficient 1, ve středu ale zastupitelé rozhodli o stanovení místního koeficientu 2. Praktickým dopadem na poplatníky je zvýšení jejich stávající daně z nemovitých věcí na dvojnásobek. „Dlouhodobě se daň z nemovitosti v našem městě nenavyšovala, nyní se zvýšením koeficientu dostaneme na stejnou úroveň jako města a obce v našem okolí. Tuto výši místního koeficientu mají ve Zlínském kraji stanovena i města Fryšták, Napajedla, Rožnov pod Radhoštěm, Uherské Hradiště a další,“ uvedla starostka Otrokovic Hana Večerková.

Vedle nového místního koeficientu 2 zůstal pro Otrokovice zachován i dílčí koeficient 1,5, který se týká zejména nemovitostí pro rekreaci, samostatných garáží a objektů užívaných k podnikání. Dosavadní příjem z daně nemovitých věcí do rozpočtu města je více než 21 milionů korun za rok a předpokládaný příjem po stanovení nového koeficientu je tedy přibližně 43 milionů korun. „Finanční prostředky z daně z nemovitých věcí plánujeme vložit do nového fondu města určeného na financování rozvoje města a využít je například pro nákupy pozemků a budování infrastruktury pro individuální bytovou výstavbu. Dále na řešení dopravních problémů, které budou pojmenovány z projektu městské mobility, na opravy a rekonstrukce místních komunikací. A také na opravy stávajícího majetku města,“ vysvětlila starostka.