Noční klid v Domažlicích opět pohlídá ponocný

DOMAŽLICE – Už v pátek 28. června opět vyjde domažlický ponocný Roman Holub na svou první letošní obchůzku po náměstí. Jeho zpěv se už stal neodmyslitelnou součástí léta v Domažlicích a přešel v místní tradici.

Ponocný byl zřízen krátce po pověžném, jehož funkce vznikla někdy už kolem 14.století. Ten měl za povinnost zvonit na zvony při církevních obřadech, ale také hlídat město před nebezpečím ohně, vpádu vojsk, nebo v případě velké vody. Též oznamoval hodiny zpěvem, které právě odbyly. K němu se brzy přidal právě ponocný, který svým rohem burcoval občany při nebezpečí a také obcházel v noci město a dbal na pořádek a klid.

V 19.století tyto funkce zanikly. Za 1.republiky bylo zpívání pověžného i ponocného obnoveno, ale už jen jako turistická atrakce. Po 2.světové válce chodíval v letních měsících ponocný jménem Zelenka se svým psem. Zpíval třikrát na střídačku s pověžným Plachým. V 50. letech dělal ponocného Martin Zdanovec. Ten neměl psa a z věže mu odpovídala jeho manželka. Zřejmě byli poslední, kteří bydleli ve světnici nad ochozem věže.

V roce 1968 se tohoto řemesla ujal Josef Tykal. Ten zpíval sám bez pověžného. Roku 1971 prý krátkou dobu službu provozoval jistý důchodce Jírovec, ale po velkých problémech byla jeho služba ukončena a na věž kostela se instaloval magnetofon s nahrávkou ponocného. Tohle zařízení dodnes funguje.

Zdroj. idomazlice.cz

Ponocného už brzy budete moci opět potkávat na náměstí v Domažlicích v jeho modrém kabátci s lucernou a halapartnou, a to o pátcích a sobotách od 28. června do 31. srpna v jednadvacet a dvaadvacet hodin.