I Uherské Hradiště zvažuje omezení sečení. Právě teď vybírá vhodné plochy

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Svůj postoj k péči o městskou zeleň začíná zvažovat i Uherské Hradiště. Již mnoho měst v České republice se rozhodlo reagovat na změny klimatu a vymezit městské části, kde bude počet ročních sečí znatelně omezen. Vyšší travní porosty podle odborníků napomáhají zadržování vody v krajině, snižování teploty ve městech a zároveň poskytují útočiště rozmanitým druhům hmyzu.

Kvetoucí pásy by se v budoucnu měly objevit i na některých částech slovácké metropole. Potencionální plochy právě teď vybírá vedení města. Omezené sečení by se prozatím nemělo týkat samotného centra, ale spíše pomezí intravilánu města a volné krajiny. „Pokud budou místa, kde je vhodné vyšší travní porost ponechat, vybrána, budeme o tom veřejnost informovat,“ přislíbil místostarosta Čestmír Bouda.

Příkladem, jak by takové plochy mohly v budoucnu vypadat, je například oblast mezi ZŠ Sportovní a ulicí Sokolskou, kde jsou z bezpečnostních důvodů posečeny pouze okraje. Zbytek bude upraven před začátkem Letní filmové školy.