V některých lokalitách Domažlicka platí zákaz odběru povrchových vod

DOMAŽLICKO – Extrémní suché počasí, které nás již nějakou dobu sužuje, si bohužel vyžaduje nepopulární opatření. V některých lokalitách vzhledem k nepříznivé situaci platí zákaz odběru povrchových vod.

Od začátku července platí také zákaz odběru povrchových vod ze Zubřiny. Městský úřad Domažlice, odbor životního prostředí, s okamžitou platností až do odvolání, zakazuje odběr povrchových vod z vodního toku Zubřina pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, zahrad, napouštění nádrží a bazénů ve správním území ORP Domažlice, tj. v katastrálních územích Pelechy, Pasečnice, Stráž u Domažlic, Havlovice u Domažlic, Domažlice, Chrastavice, Radonice u Milavčí, Milavče, jimiž vodní tok Zubřina protéká.

Měsíční předpověď Českého hydrometeorologického ústavu uvádí: „Po teplotně silně nadprůměrném červnu předpokládáme, že červenec jako celek bude teplotně průměrný. První týden července předpokládáme na rozhraní průměrný/nadprůměrný, další tři týdny července by měly být teplotně průměrné. Týdenní průměry nejnižších nočních teplot předpokládáme zhruba kolem 13 °C, nejvyšších denních teplot kolem 26 °C. Srážkově předpokládáme první a pravděpodobně i druhý týden července podprůměrné.

Třetí a čtvrtý týden července by měly být srážkově průměrné. Předpokládáme tak prohlubující se deficit srážek a půdní vlhkosti. Navíc se srážky budou často vyskytovat v přeháňkách a bouřkách, takže lze očekávat jejich velké místní rozdíly. S ohledem na výše uvedené informace lze očekávat pokračující pokles průtoku povrchové vody ve vodním toku Zubřina, který bude přerušován pouze krátkodobými vzestupy hladiny z případné bouřkové činnosti. Více podrobností najdete zde.