Dětem v Kroměříži pomůže nově zřízený denní stacionář

KROMĚŘÍŽ – V Kroměříži bude od září fungovat středisko výchovné péče – denní stacionář pro děti. Provozovat ho bude Rodinné centrum Kroměříž v budově města v Kollárově ulici. „Tato služba v regionu citelně chyběla. Její podporou plníme jeden z bodů programového prohlášení koalice,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Středisko výchovné péče celodenní formy je školským zařízením, které poskytuje preventivně výchovnou péči pro žáky prvního a druhého stupně základních škol, kteří mají různé potíže projevující se v jejich chování, v oblasti emocí, specifických vývojových poruch, potýkají se s výukovými a výchovnými problémy, mají potíže v komunikaci, úzkostné stavy, ADHD, hyperaktivitu, hypoaktivitu nebo jsou sociálně nezralí. „Tyto a ještě další potíže se pak projevují negativně v chování dětí ve škole, doma, mezi vrstevníky i ve vztahu k dalším lidem. Ve středisku výchovné péče může být v jedné třídě maximálně osm dětí, kterým se podle jejich potřeb věnují odborní pracovníci,“ popsal vedoucí radničního odboru školství, mládeže a sportu Jiří Pánek.

Výuka ve středisku bude probíhat podle individuálních vzdělávacích plánů. „Odpoledne podle individuálních a vývojových potřeb jednotlivých dětí pokračuje terapeutická činnost, výchovné, zájmové i relaxační aktivity, včetně rodinných konzultací a aktivit ve prospěch zvládnutí všech handicapů,“ vysvětlila ředitelka Rodinného centra Kroměříž Eliška Petruchová.

Velmi důležitá je i spolupráce s rodinou, do které se žáci každý den vrací. Cílem je, aby se děti po ukončení denního stacionáře dokázaly úspěšně zapojit do své kmenové školy, rodinného prostředí a mezi vrstevníky.

Radnice středisko podpořila částkou dvě stě deset tisíc korun, za které byly v objektu realizovány nezbytné úpravy. „Práce jsou již hotové. Budeme tak moci dětem od září pomáhat, potřebnost je velká,“ sdělila Petruchová.