Zemědělci sečetli následky pondělního krupobití

HODONÍN, BŘECLAV – Takovou ničivou smršť krup, která se přehnala nad jihem Moravy v pondělí odpoledne, vinaři a ovocnáři nepamatují. Kroupy osekaly z keřů vinné révy listí i hrozny a poškodily dřevo. Mnozí zemědělci zůstali bez úrody.

Nejkatastrofálnější následky počítají vinaři v Mutěnicích na Hodonínsku. „V některých lokalitách evidujeme až stoprocentní poškození a to především mladé výsadby. Zůstalo jen dřevo. V plodných vinicích očesaly kroupy nejen listy, ale i hrozny. Dokonce jsou na dřevě jizvy,“ oznámil předseda Sdružení vinařů Búdy Mutěnice Vladimír Trávník. Hned po bouřce se s místními vinaři vydal na kontrolu škod. „Kroupy byly velké asi tři centimetry, v dědině bychom je mohli odhazovat lopatou, takovou smršť tu nepamatujeme. Naposled před třiceti lety, to ale kroupy poškodily jen část vinohradů. Teď zasáhly všechny,“ dodal. Poškozená je podle něj téměř celých tři sta hektarů mutěnických vinic. „Někde zničily kroupy úrodu ze čtyřiceti procent, jinde až z osmdesáti. Někteří vinaři jsou zcela bez úrody. Přitom to letos vypadalo tak slibně,“ komentoval Trávník. Podle něj se vinice budou z následků krupobití vzpamatovávat i další rok. „Keře budou náchylnější na zimní mrazy i nemoci. Musíme je ošetřovat stejně, dokonce víc, než za normálního stavu,“ doplnil.

Kroupy ničily úrodu i v Kobylí na Břeclavsku, kde podlehly meruňky, hrozny i polní plodiny. Zničenýchje  asi třicet procent úrody. Krupobití postihlo celý katastr. „Potlučené jsou plody meruněk, které jsme se chystali sbírat. Teď je budeme muset zpracovat jiným způsobem. Škody jsou i na vinicích, hroznech i polních plodinách,“ potvrdil ředitel společnosti Patria Kobylí Roman Borovička.

I tamní vinař Rostislav Rusňák potvrzuje zhruba třicetiprocentní škody. „Kroupy o velikosti asi dva centimetry padaly intenzivně i s deštěm asi patnáct minut. Za tu chvíli potloukly hrozny i listy. Naštěstí to šlo v pásech, takže způsobily škodu asi na třetině celkové plochy vinohradů. Viděl jsem ale po obci úplně očesané stromy meruněk i třešní,“ konstatoval.