Už nemusíte čekat, magnetickou rezonanci má nově i brodská nemocnice

HAVLÍČKŮV BROD – Nemocnice Havlíčkův Brod ve čtvrtek 11. července otevřela a zprovoznila nové moderní pracoviště magnetické rezonance. A jaké jsou hlavní výhody pro pacienty? Nové moderní pracoviště přináší výrazné zkrácení čekací doby na vysoce specializované vyšetření a navíc odpadá cestování za diagnostikou do jiných zdravotnických zařízení.

„Magnetická rezonance přináší jiné možnosti vyšetření, než jaké jsme měli dosud k dispozici díky CT či gama kamerám. Hlavní výhodou je vyšší schopnost rozlišení složek měkkých tkání a absence rentgenového záření,“ uvedl primář radiodiagnostického oddělení Robert Pípal.

Dopoledne pracoviště slavnostně otevřeli zástupci zřizovatele nemocnice – Kraje Vysočina v čele s hejtmanem a lékařem v jedné osobě Jiřím Běhounkem. „I přesto, že Kraj Vysočina má obrovskou snahu krajské nemocnice stále dovybavovat nejmodernější diagnostickou technikou, uvědomujeme si, že bez kvalifikovaných zaměstnanců, kteří mají na prvním místě blaho a zdraví pacienta je naše veškerá snaha jen poloviční. V tomto ohledu máme na Vysočině obrovské štěstí,“ nechal se slyšet hejtman. V odpoledních hodinách si pak přístroj a zázemí pracoviště prohlédli zaměstnanci nemocnice a široká veřejnost.

Aby mohlo pracoviště v havlíčkobrodské nemocnici vzniknout, musela nemocnice přistavět vhodný prostor k hlavní lůžkové budově s přímou návazností na radiodiagnostické oddělení. Stavbu zafinancoval zřizovatel nemocnice Kraj Vysočina, samotný přístroj pak zaplatil evropský projekt IROP. Samotný přístroj stál bezmála 32 milionů korun, stavební práce dosáhly částky k 17 milionům korun.

Jak pracoviště vypadá?

Je to zcela samostatný funkční celek skládající se z vyšetřovny, ovladovny přístroje, dvou svlékacích kabinek a přípravny. Součástí provozu je čekárna, popisovna pro lékaře a sociální zařízení,“ přiblížil stavbu technický náměstek ředitele Nemocnice Havlíčkův Brod Josef Tvrdý.

Samotný přístroj tvoří obrovský magnet ve tvaru tunelu a pohyblivé vyšetřovací lůžko. Součástí celého zařízení je vyhodnocovací systém, obslužný pult ve vedlejší místnosti a technické zázemí. Zajímavé je, že tento přístroj má největší elektrický příkon ze všech instalovaných zařízení v brodské nemocnici.

Magnetická rezonance je moderní zobrazovací vyšetření, které je nebolestivé a šetrné pro lidský organismus. Vytváří podobně jako CT vizuální řezy těla. Nepoužívá k tomu ale rentgenové záření. Využívá signálů, které vysílají vodíkové ionty v magnetickém poli. Poskytuje ostré kontrastní snímky všech měkkých tkání. Toho se s úspěchem a nejčastěji využívá zvláště při zobrazení mozku a míchy. Další významné uplatnění má rezonance při zobrazení měkkých částí kloubů (např. vazů nebo meziobratlových plotének) a cév.