Lákají vás čisté plochy k posprejování? Připravte si dost peněz a hodně času!

PRAHA – V posledních dnech se strážníkům a policistům podařilo dopadnout hned několik sprejerů v Praze. Dva muži již svoji odměnu obdrželi.

Dva cizinci (23 a 30 let) z Německa, kteří v pondělí poničili svými barvami ve spreji Karlův most, dostali ve zrychleném řízení tučnou pokutu. Každý musí zaplatit sto tisíc korun. Dále získali roční podmínku, musí uhradit náklady s odstraněním graffiti. A ještě budou vyhoštěni, a na pět let mají Českou republiku zakázanou. Dnes se dokonce oficiálně omluvil i německý velvyslanec v Praze Christoph Israng a označil skutek svých krajanů za „kulturní barbarství.“

Tím výčet lapených sprejerů v poslední době zdaleka nekončí. Pracovnice ostrahy v Liliové ulici si všimla dvou mužů, kteří vylepšovali fasády historických domů stříbrnými barvami. Okamžitě kontaktovala strážníky, a ti na místo dorazili v krátké době. Muži se zde již nenacházeli, pouze jejich tvorba. Naštěstí popis podezřelých již koloval a tak si jich všimla hlídka psovodů v ulici Valentinské. Nic nebylo platné mužům (19 a 33 let), že schovali papírovou tašku se spreji mezi zaparkovaná auta. Usvědčily je špinavé ruce, a také kamerový záznam. Oba byli předáni do rukou Policie ČR.

Strážník, který spěchal do práce, si všiml ve čtvrtek ráno dvojice, která vylepšovala podchod v ulici Povltavské. Konkrétně se jednalo o žlutý nápis. Muž (20 let) sprejoval a mladá žena (19 let) hlídala další barvy. Strážník se prokázal služebním průkazem a vyzval dvojici, aby mu také ukázali své průkazy totožnosti. Nakonec je i s barvami doprovodil na nejbližší služebnu Policie ČR.

„V letošním roce pražští strážníci omezili na svobodě již celkem 55 osob, z toho 11 cizinců, podezřelých z trestného činu poškozování cizí věci. Za celý loňský rok to bylo 72 osob, z toho 15 cizinců,“ uvedla k problematice mluvčí městských strážníků Irena Seifertová.