Rokštejn – hrad, který měl zmizet na dně přehrady

Návštěvu jednoho z nejstarších moravských hradů si užijte, neboť v místech hradní zříceniny měla být vybudována vodní nádrž a z těchto důvodu zde probíhaly archeologické průzkumy. Výsledky bádání zříceninu zachránily a výstavba přehrady byla zastavena. Milovníci hradů a zřícenin, neváhejte a navštivte jeden z historických klenotů Vysočiny.

K hradní zřícenině vás povede modrá turistická značka mezi městem Brtnice a Dolní Smrčnou nebo zelená značka z Přímělkova. Již z dálky uvidíte malebnou impozantní siluetu kdysi mohutného hradu. Uvnitř hradních rozvalin můžete volně procházet mezi dochovanými a postupně obnovovanými zbytky zdí obytných paláců a hradebního ochozu. Nad vším se tyčí mohutná hranolová věž.

Původně byl hrad nazýván Ruteštejn podle Rutha z rodu Hrutoviců, který jej pravděpodobně ke konci 13. století založil. Postupně byl hrad přestavován a rozšířen a dle archeologů tu stával takzvaný dvojhrad, kdy jádro hradu tvořila věž, trojpodlažní palác a kaple. Dolní hrad sestával z kuchyně a hospodářských objektů. Ve středověku to byla na našem území ojedinělá stavba. Byť byl hrad na tehdejší dobu dobře postavený i vybavený, přesto byl v 15. století opuštěn a chátral.

Jaký pohanský zvyk měl zajistit nedobytnost hradní zříceniny Rokštejn?

Ruiny kdysi mohutného hradu byly a jsou dodnes pro archeology zajímavým místem bádání. Pozoruhodným nálezem je kostra novorozence uložená do základů věže, která měla zajistit ochranu a bezpečnost hradu. Její objevení je cenným svědectvím o přežívajících pohanských zvycích ve 13. století. Jedním z dalších zajímavých nálezů nejen u nás, ale i ve střední Evropě je největší kolekce kostěných hracích kostek, která svědčí o hrací vášni a krácení dlouhé chvíle hlídky ve strážní bráně.

Turistické informace

Zřícenina hradu leží v Přírodní rezervaci údolí Brtnice a vedou k ní dvě turistické značky. Zelená z obce Přímělkov, zde můžete parkovat nebo přijet vlakem a za necelé tři kilometry jste v cíli. Modrá značka je spojnicí obce Dolní Smrčné a města Brtnice. Delší trasa Brtnice-Rokštejn má osm kilometrů, kratší Dolní Smrčné-Rokštejn je dvoukilometrová.

Místo

Kraj Vysočina, okres Jihlava, Brtnice
GPS: 49.3336472N, 15.7262456E

Kontakt

Brtnice – historické město roku 2018
nám. Svobody 379, 588 32 Brtnice
tel: +420 567 571 711, +420567 571 713
e-mail: meu@brtnice.cz
www.brtnice.cz

Otevírací doba a vstupné

Hrad Rokštejn je volně přístupný. Otevírací doba přï komentovaných prohlídkách a zpřístupnění věže:
Červen (od 9. 6.), září: So-Ne od 10 do 16 hod.
Červenec a srpen: denně kromě pondělí od 10 do 16 hod.
Při extrémním počasí je věž uzavřena (velmi silný vítr, bouřky, enormní horka, celodenní déšť). Klíče od věže se veřejnosti nepůjčují.

Kam se jít najíst nebo ubytovat?

Radniční restaurace
Náměstí Svobody 379, 588 32 Brtnice
tel.: +420 776 846 377
e-mail: restaurace.brtnice@seznam.cz
www.restauracebrtnice.cz

Penzion Pod Kaplí
nám. Svobody 256, 588 32 Brtnice
tel. : +420 776 712 871, +420 567 274 175
e-mail: prihodova@penzionbrtnice.cz
www.penzionbrtnice.cz