Máte rádi ohňostroje? Zlín jejich používání omezil

ZLÍN – Od dnešního dne vstoupila ve Zlíně v platnost vyhláška omezující používání zábavní pyrotechniky. Týká se například dětských hřišť, pietních míst, kostelů, zdravotnických zařízení či zařízení sociálních služeb, zoo a útulku. Vyhláška vznikla na podnět přibývajícího množství stížností a podnětů občanů na neohleduplné chování. „Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, stejně jako řada dalších měst v České republice, používání pyrotechniky v přiměřeném rozsahu omezit. Zde podotýkám, že úplný zákaz pyrotechniky není dle současné legislativy možný,“ vysvětlil náměstek primátora Aleš Dufek.

Ke každému z míst, na které se omezení vztahuje, je vymezeno ochranné pásmo. Konkrétně u dětských hřišť je to padesát metrů, u zoo a útulku pro zvířata v nouzi pět set metrů. „Z důvodu ochrany majetku, bezpečnosti a veřejného pořádku je také zakázáno pyrotechniku odpalovat na místech typu lavičky a altány, v podchodech, na hřištích, na zastávkách MHD, na pietních místech, dále v okolí škol, zdravotnických a sociálních zařízení, policejních služeben, úřadů, soudů či kostelů,“ upřesnil právník magistrátu Daniel Novák.

Naopak vyhláška vymezuje místa, na kterých bude možné odpalovat nejnebezpečnější pyrotechniku, tedy velké ohňostroje a pyrotechniku nejvyšší kategorie F4. Ta byla vytipována na základě doporučení komisí místních částí. Zejména v případě ohňostrojů se totiž stávalo, že byly odpalovány i v hustě obydlených lokalitách v blízkosti obytných domů.

Používání veškeré pyrotechniky na veřejných prostranstvích v centrální části města a v centrálním parku Jižní Svahy je nově zcela zakázáno s výjimkou mimořádných událostí, jako je Silvestr, Barum rally nebo Filmový festival. Pyrotechnika nemůže být samozřejmě používána v době nočního klidu, tedy od desáté hodiny večer do šesté ráno, nicméně právě během mimořádných událostí je noční klid posunut na půlnoc nebo až druhou hodinu ranní.

Vyhláška vstoupila v platnost 2. srpna. Její celé znění si můžete přečíst na stránkách města.