Neriskujte a tuto panenku dětem raději nedávejte!

Česká obchodní inspekce zjistila, že je na českém trhu hračka, která je nabízena pod názvem Máša a medvěd. Výrobek může být pro malé děti nebezpečný, jelikož nemá zajištěné pouzdro na uložení baterií a děti je mohou po vyjmutí z pouzdra spolknout nebo vdechnout. Navíc obsahuje nadlimitní množství olova.

Zdroj: Česká obchodní inspekce

Plastová panenka se světlými vlásky je oblečena v růžových šatičkách a bílé blůzce. Prodává se v papírové krabičce s průhledem. Napájí ji knoflíkové baterie, panenka vydává zvuk a mluví. Do středu zad je pak vloženo plastové pouzdro s bateriemi, které není zabezpečené, uzavřené je pouhým zasunutím dvou plastových částí do sebe. Baterie tak lze vyjmout pouhým vysunutím horní části krytu.

Laboratorní zkoušky rovněž potvrdily významnou neshodu s požadavky směrnice EU (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na čtyřech pájených spojích uvnitř hračky bylo zjištěno až 66,9 % obsahu olova. Jedná se o mnohonásobné překročení množství oproti povoleným limitním hodnotám.

Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v systému RAPEX.

Zdroj: Česká obchodní inspekce

Informace o výrobku:

Panenka Máša a medvěd

Název výrobku: Máša a medvěd (psáno v azbuce)

Typ / číslo modelu: NO: 9918

EAN: 8590042080761

Identifikační údaje dovozce: CONIX COMPANY s.r.o., Hybernská 1012/30, Praha 1 (uvedeno na obalu

výrobku)

Identifikační údaje výrobce: Neuvedeny

Země původu: Made in China