Na jihu Čech utonul mladík. Pro tonoucího chlapce zase letěl vrtulník

JIHOČESKÝ KRAJ (aktualizováno 5. 8. 2019) – Víkend se blíží ke svému konci a bohužel s sebou přinesl i smutnou zprávu. Na jihu Čech totiž o víkendu utonul člověk. Za poslední dva týdny řešili jihočeští policisté více případů tonutí osob, jak na vodních dílech, tak i v tekoucích řekách. Před víkendem zasahovali záchranáři u tonoucího chlapce.

K tragické události došlo v sobotu 3. srpna 2019 před devatenáctou hodinou v obci Hracholusky na Prachaticku. „Mladík se pohyboval kolem místní vodní nádrže a pak se s kamarádem rozhodl, že se půjde vykoupat. Muž se však potopil, a když si po pár minutách na něj jeho kamarád vzpomněl, snažil se ho ve vodě nalézt. To se mu následně povedlo, ale uvedený muž nejevil známky života,“ upřesnil policejní mluvčí Milan Bajcura.

Přítomní svědci přivolali záchrannou službu, zasahující posádka okamžitě zahájila resuscitaci, ale i přes veškerou snahu se nepodařilo muže oživit. Jednalo se o jednatřicetiletého muže, který pravděpodobně v pod vlivem alkoholu přecenil své síly. „Na místo byli přivolání také policisté obvodního oddělení Netolice, kteří provedli další neodkladné a neopakovatelné úkony prověřování okolností utonutí,“ dodal Bajcura.

Nejedná se bohužel o ojedinělý případ. Před začátkem víkendu záchranné složky zasahovaly u tonoucího nezletilého chlapce na jedné z pískoven na Suchdolsku, pro kterého musel přiletět vrtulník záchranné služby. Chlapec byl zatím neustanoveným mužem nalezen pod hladinou a vytažen na břeh.

„Na místo byli okamžitě vysláni místní policisté, kde již po jejich příjezdu na pláži prováděli hasiči oživování. Policisté se zapojili do záchranných prací a vzhledem k tomu, že byl na místo přivolán vrtulník Letecké zdravotnické služby, zajišťoval jeden z policistů přistávací plochu, kdy bylo třeba nechat odjet zaparkovaná vozidla a přemístit přítomné rekreanty do bezpečného prostoru. Mezitím dojeli na pláž i zdravotníci Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, kteří si převzali resuscitaci od hasičů a snažili se chlapce dále oživovat. Po příletu letecké služby se podařilo obnovit srdeční činnost a poté byl transportován do krajské nemocnice,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura. Z nemocnice však přišla smutná zpráva, chlapec přes veškerou snahu zdravotnického personálu zemřel.